Befejeződött a Leőwey felújítása

Befejeződött a közel 150 éves múltra visszatekintő Leőwey Klára Gimnázium felújítása. Az erről szóló ünnepségen Páva Zsolt polgármester és Zalay Szabolcs, az intézmény igazgatója is a nagy hagyományokkal rendelkező iskola szellemiségét méltatta.

hirdetés

Lezárult a pécsi Leőwey Klára Gimnázium két éven át tartó, összesen 840 millió forintos korszerűsítési programjának harmadik üteme. Az eddig munkálatok során tavaly előbb a német tagozatnak otthont adó épületrészt újították meg, majd az épület egészét érintő állagmegóvási és korszerűsítési munkálatok zajlottak.

leőwey felújítás, hl02

Az előző tanévben mintegy 170 millió forintból bővítettek tantermeket, s az Öveges-program keretében több mint 300 millió forintos uniós forrásból modernizálták a gimnázium természettudományos laborját.

Az intézmény teljes megújulása mostani, harmadik szakaszának lezárultával Zalay Szabolcs igazgató köszöntötte az egybegyűlteket a szerdán délután tartott ünnepi eseményen.

– Nem véletlenül a mai napon tartjuk ezt az ünnepséget. Ez a nap ugyan fekete nap volt a magyar történelemben, hiszen november 4-én szovjet tankok dübörögtek az országban és levertek egy tiszta és nemes szabadságharcot. Egy ilyen mostani esemény felül tud írni ilyen negatív élményeket. De van egy másik apropója is a mai napnak: ezen a héten ünnepeljük a Magyar Tudomány Napját. Hivatalosan november 3-án, amikor Széchenyi sokat segített a nemzeten egy magyar tudós társaság megalapításának ötletével.

Az igazgató szerint ezért sem véletlen, hogy most a teljesen felújított épületet és a tudományt együtt ünneplik, hiszen a Leőwey a tudomány “kis fellegvára”.

leőwey felújítás, hl04

Páva Zsolt polgármester a közelmúlt történéseiből bontotta ki mondandóját.

– Ez a gimnázium a város egyik legfőbb oktatási intézménye, hiszen olyan múltra és eredményekre tud visszatekinteni, amelyekre kevés iskola képes. Ehhez sok-sok évtized kellett, de a gimnáziumban folyó nevelés, oktatási munka és tevékenység színvonala nem változott.

A politikus emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt komoly döntést kellett hoznia a városvezetésnek az iskola jövőjét illetően: a legfőbb szempont az volt, mindazt az értéket, amit a gimnázium képvisel és magának vall, meg tudják őrizni. (Mint ismert, a Leőweyvel kapcsolatban sok bizonytalanság merült fel, például felvetődött elköltöztetésének gondolata is, de 2013 őszén sikeresen zárultak az egyeztetések a ciszterci renddel, az épület tulajdonosával.)

– Egyértelmű volt, hogy az iskolának a tulajdonosváltás ellenére ebben az épületben kell maradnia. Ezért az önkormányzat biztosította azt a pénzügyi hátteret, amely kellett ahhoz, hogy ez a patinás gimnázium jól működjön.

Páva Zsolt szerint Pécs mindent megtesz annak érdekében, hogy az intézményben folyó magas színvonalú, minőségi oktatás továbbra is fennmaradjon, ezért azt kívánta minden munkatársnak, tanárnak, diáknak, hogy azt a múltat és tradíciót, amelyet ez az épület képvisel, tartsák becsben, tekintsék fontosnak és ebben a szellemben tanuljanak-tanítsanak a későbbiekben is.