Beindult a „fűtési szezon” Pécsen

A fűtést, illetve a nyílászárók cseréjére is fordíthatják majd az összeget.

Lassan két hete fagyoskodnak az emberek Pécs távfűtéses lakásaiban, ugyanis az éjszakai hideg idő és a nappali húsz fok körüli hőmérséklet miatt a fűtetlen lakásokban húsz fok körüli vagy az alatti hőmérséklet alakult ki. A Pétáv iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és tömbházakban is elindította a fűtést.

hirdetés

– Hősugárzóval fűtünk, de ezekben a napokban többet is sütünk, mert a gázkályha is ad némi meleget. Meg persze melegítőben vagyunk otthon, vastag pamutzoknit húzunk és mielőbb dunyha alá megyünk esténként. Ha így marad az időjárás, biztosan bekapcsoltatjuk a radiátorokat a Pétávval – mondja Péter, aki párjával él az egyik Zsuzsanna utcai négyemeletesben.

Rajta kívül még több tízezren fagyoskodnak a távfűtéses lakásokban, miközben a kertes házban élők vagy az egyedi gázkazánnal rendelkező társasháziak mérsékelt fűtéssel emelnek pár fokot a benti hőmérsékleten, s élnek vacogás nélkül. Pedig a Pétáv bármikor képes a fűtés újraindítására, s akár pár óra alatt meleget varázsol a panelekbe is.

Napi 100-300 forintba kerül a meleg…

– Ha a lakók több mint fele úgy dönt, indítsák újra a fűtést, a közös képviselő igényelheti azt az ügyfélszolgálatunkon a fűtési időszakon kívül, tehát jelenleg is. A bejelentéstől számítva pár órán belül elindul a szolgáltatás, s egészen addig az időpontig tart, amíg nem kérik a fűtés leállítását. A lakók előre is meghatározhatják, hogy pontosan meddig szeretnék újra igényelni a fűtést – magyarázza Rozsos Rózsa, a Pétáv Kft. pr-menedzsere.

A fűtésnek persze díja van, de közel sem súlyos ezresekben mérhető. Rozsos Rózsa elmondta: egy átlagos kertvárosi panel esetében ez a szigeteléstől, a radiátorok minőségétől függően 100-300 forintba kerül a fűtés naponta ilyen hőmérsékleti viszonyok között.

– A havi elszámolású fogyasztók esetében a következő esedékes számlában fog szerepelni a díj, míg a fűtési időszak végi elszámolás esetén, fűtési időszak végi elszámoláskor. Viszont ha költségosztó alapján számolnak el és már leolvasták a költségmegosztókat, akkor előfordulhat, hogy csak a következő fűtési időszak elszámolásakor, azaz egy év múlva – válaszolt Rozsos azt firtató kérdésünkre, mikor kell fizetni a nyári fűtésért.

Több intézmény és társasház már kérte is a szolgáltatást.

Eddig alap- és középfokú intézmények, önkormányzati fenntartású bölcsődék, óvodák kérték a fűtés bekapcsolását, de hétfő délelőttig három tömbház is megrendelte a meleget – mondta Rozsos Rózsa. Kedden várhatóan további házak jelentkeznek be a cégnél.

[frame]

Még két nap vacogás

A met.hu szerint a keddi a hetünk leghidegebb napja, mindössze 15-20 fokos maximum várható, s szerdán is csak pár fokkal lesz melegebb. Ilyen körülmények között az éjszakai 8-10 fok mellett 17-19 fokra is lehűlhetnek a lakások. A prognózisok szerint csütörtökön indulhat meg egy markánsabb felmelegedés. Szombaton és vasárnap délután már 26-27 fok is lehet.

[/frame]