Menetrend: bejött az új rendszer

Szeptemberben ismét módosították a Tüke Busz Zrt. menetrendjét. Köszönhetően az új Credóknak nem volt járatkimaradás az iskolakezdés napján.

hirdetés

Az új rendszer tesztje ugyan csak hétfőn, az iskolakezdés napján volt, ám az eddigi tapasztalatok szerint jól vizsgázott, a megújult buszpark simán bírta a nagyobb terhelést.

– Az új buszoknak köszönhetően még tartalék kocsik is rendelkezésre álltak: összesen 18 Ikarus volt bevehető arra az esetre, ha valamelyik régebbi jármű meghibásodna – mondta Pék Patrik, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület menetrendi és vonalhálózati referense. – Ám, nem volt rájuk szükség, nem volt ugyanis műszaki probléma a buszokkal. Sok évvel ezelőtt volt ilyen jó helyzetben e tekintetben a cég.

Mint mondta, csúszások azonban voltak, ami annak tudható be, hogy rengetegen utaztak jeggyel, mert még nem vásárolták meg bérletüket.

A menetrend összességében azonban jól vizsgázott.

– Az új 4-es, illetve 4Y járattal, amelyek Uránvárosból a Hősök teréig, illetve Pécsújhegyig közlekednek, az utasok is elégedettek voltak, soha nem jártak ilyen sűrűn a buszok ezen a vonalon – mondta. Hozzátette: jól fogadták azt is, hogy sűrűbben mennek a 73-asok, és, hogy külön járatot kaptak a Fagyöngy utcaiak és a malomvölgyiek is.

Pék Patrik szerint ugyanakkor még a sofőröknek is tanulniuk kell az új redszert, valamint szokniuk kell az új Credókat, nagyobb lemaradás azonban nem volt.

Nem minden valósult meg ugyanakkor a korábbi elképzelések szerint. Tavasszal ugyanis szó volt arról, hogy majd peremkerületekből is közvetlenül be lehet jutni a belvárosba. Ez azonban még nem valósult meg.

A referens elmondta: biztosra ment a Tüke Busz, de az egyesület javasolni fogja, amennyiben novemberben ismét jönnek új buszok, akkor a korábbi elképzelést is valósítsa meg a közlekedési vállalat. A buszpark műszaki állapota ezt addigra már bizonyosan lehetővé fogja tenni  – emelte ki.