Beköszöntött a csúcstechnológia korszaka Pécsen

Élethű modelleken gyakorolhatnak ezentúl a pécsi egyetemisták, amelyek még a betegséget is szimulálni tudják, sőt műtéteket is végezhetnek. A pécsi diákok elméleti tudásához így már az egyetemi eszközrendszer is felzárkózott. 

hirdetés

Két, újonnan kialakított oktatási egységet is átadtak kedden a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán. A dr. Entz Béla nevével fémjelzett Klinikai Oktatási Központot és a Medi Skills Lab – Szimulációs Oktatási Központot is bemutatták a nagyközönségnek.

Az átadón Bódis József, a PTE rektora elmondta, az elmúlt időszakban a pécsi orvosi képzés nagy presztízst vívott ki magának. Ez a presztízs azonban nagyobb igényeket is támaszt, amelyeknek eleget kell tenni. A fejlesztések kulcsa az volt, hogy az igény kormányzati szintekig jutott el, így sikerült olyan forráshoz jutni, amelyből megvalósíthatták terveiket – mondta el a rektor.

entz béla klinikai központ 2
350 millió forintból készült el az előadó és a négy szemináriumi terem

Dr. Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár úgy nyilatkozott, a pécsi lobbi működött a leghatékonyabban az uniós források igénylésekor. Pécs amellett, hogy gyors volt, az itteni lehetőségek is adottak egy ilyen fejlesztés megvalósításához.

Az államtitkár elmondta, az egészségügy területén is fontos, hogy minden hallgató lehetőséget kapjon a tanultak alkalmazására a gyakorlatban, ezért létfontosságú és hiánypótló a Medi Skills Lab – Szimulációs Oktatási Központ kialakítása, ahol valósághű körülmények között tanulhatnak a hallgatók.

medi skill lab4
Virtuális szimulációval történnek a vizsgálatok

Az 1230 négyzetméteres dr. Entz Béla Oktatási Központot 350 millió forintból építették: egy 170 fős előadóterme, és négy szemináriumi tantermet foglal magába. Minden termet a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel szereltek fel.

A Medi Skills Labban magas színvonalú, valósághű szimulátorokkal, informatikai berendezésekkel és eszközökkel dolgozhatnak a hallgatók, illetve olyan 3D-s technológiákat alkalmazhatnak, amelyek nemzetközi szinten is csúcsminőségűnek számítanak.

A tanulók az orvoslás bármely területéről szimulálhatnak kezeléseket és beavatkozásokat. Számos eszköz áll rendelkezésükre, amelyekkel urológiai, aneszteziológiai, nőgyógyászati vizsgálatokat végezhetnek bábokon, megtanulhatják hogyan kell infúziót bekötni, vagy akár világra segíteni egy újszülöttet.

Az ünnepélyes megnyitó utáni terembejáráson hallgatók mutatták be az eszközök működését egy akut epeműtét demonstrálásának keretében. A jelenlévők szemtanúi lehettek többek között egy sürgősségi kivizsgálásnak és egy újraélesztésnek is.

medi skill lab2
Számos eszköz áll a beavatkozások gyakorlására
Entz Béla (1877-1959)
Az oktatási központ névadóját 1900-ban avatták orvosdoktorrá Pécsen. Kórbonctannal kezdett foglalkozni, 1912-ben megjelent Általános Kórbonctan c. műve. Az első világháború folyamán katonai kórházakban szolgált, a háború után tanári címet kapott. Az ezt követő években főorvosként dolgozott és dékán is volt. 1921-ben az Erzsébet Tudományegyetem rektora lett, ekkor már a rákvizsgálattal is foglalkozott. 1938-ban megírta Az emberi test szerkezete című művét. 1945-ben az MTA tagjának választották. 82 évesen hunyt el Pécsen.