Itt van Pécs legjózanabb pizzériája

Végre egy igazán szép pécsi történet. A Bázis Addiktológiai Szolgálat józanodó szenvedélybetegeinek nyitott egy pizzériát, ahol a függők a visszaesés félelme nélkül süthetnek pizzákat a pécsieknek. A július elején nyitó Pizza Bázis jövedelme jótékony célokra megy majd.

hirdetés

A pécsi Bázis Addiktlológiai Szolgálat hét éve foglalkozik szenvedélybetegek gyógyításával. A nonprofit, alapítványi keretek között működő szervezet többrétű, többféle kezelési formái főként alkoholbetegek számára jelentenek nagy segítséget a józanodásban. Horváth Tibor, a Bázis szakmai vezetője lapunknak elmondta, hogy a józanodó, józanodni akaró alkoholfüggők választhatnak bentlakásos, hosszabb (minimum féléves) rehabilitációs kezelést a Pécshez közeli Nágocson, valamint úgynevezett ambulanter kezelést is, amelynek helye már Pécsett van. Ebben a formában a foglalkozásokra egyénileg járnak be a páciensek (140-en), nem kell fél- vagy akár egy évre elhagyniuk családjukat, felhagyni munkájukkal.

A Bázis csapata a Tiszta Ház előtt
A Bázis csapata a Tiszta Ház előtt

Emellett a két kezelés mellett még egy újabb, kísérleti programba is belevágtak, ami egyedülállónak is nevezhető az országban. Ez a két előbbi forma közé sorolható, és azoknak szól, akiknek a rehabilitációs program hosszú, az ambulanter program pedig nem elég intenzív. A „Tiszta Ház” nevű projektben a Bázis által bérelt két pécsi házban, amolyan albérlet-formában élnek együtt a leszokóban lévők, természetesen az alapítvány szakembereinek felügyelete alatt.

A józanodást szolgáló három panel kiépítése mellett – folytatta Horváth – egy fontos terület azonban még nem került kiaknázásra: a józanodók számára nem voltak elérhetőek olyan „védett munkahelyek”, amelyek nem fenyegetik visszaeséssel a gyógyulást kereső függőket, akikre napi munkavégzésük közben nem tudnak figyelni a Bázis addiktológusai és pszichológusai. Most azonban a Bázis ezt is elérte, szakemberei létrehoztak ugyanis egy pizzériát, ahol alkoholbetegek fognak dolgozni. Ez a Pizza Bázis. A betegek itt megindulhatnak a józanság útján, megkezdhetik a visszailleszkedést a normális társadalmi életbe.

A Pizza Bázis konyhája, és az ajándék robogó
A Pizza Bázis konyhája, és az ajándék robogó

A kizárólag pizzakiszállítással foglalkozó étteremben öt, a Bázisban kezelt józanodó szenvedélybeteg fogja elkészíteni és szállítani a pizzákat, a pizzasütés csínját-bínját pedig két hónapos felkészítés során sajátították el. Horváth elmondta, hogy a recepteket egy fővárosi profi ex-pizzaszakácsnak, Futár Balázsnak köszönhetik, aki egyébként a pizzériabeli munkát is felügyeli majd, lévén több mint 10 éve a Bázis segítője. A minőségre mindemellett azért sem lehet majd panasz, mivel a Pizza Bázisban csak minőségi, helyi termelőktől származó alapanyagokkal fognak dolgozni.

A pizzafutárok dolgát is megkönnyítették, ugyanis a Bázis egyik volt kliense ajándékba adott az alapítványnak egy robogót, és egy kisbuszt is.

Itt sütnek majd a józanodó betegek
Itt sütnek majd a józanodó betegek

A Pizza Bázisnak a volt Piroska presszó kertvárosi épülete ad helyet. A valaha igazi talponálló kocsmaként elhíresült Piroska pizzériává alakításában Horváth szerint nagyon szépen tükröződik a Bázis célja, hiszen nincs is szemléletesebb annál, hogy józanodó alkoholbetegek pucolnak tisztára egy leharcolt borozót.

A július 1-jén elstartoló Pizza Bázis jövedelmét egyébként visszaforgatják, a profit a Bázis és a pizzéria fejlesztésére, valamint közösségi és jótékony célok támogatására fog menni.

A Pizza Bázis honlapja már elérhető, de még fejlesztés alatt áll.