Béremelés jön az egészségügyben

Magyarországon évente négyszáz szakápoló végez, holott legalább 1500-ra lenne szükség. A statisztikai adatok szerint, ha nem történik pozitív változás, nyolc éven belül csaknem tízezer ápoló fog hiányozni a magyar egészségügyből. Most minden egészségügyi dolgozó, visszamenőleg is, béremelést kap.

hirdetés

A Szívklinika szívsebészeti intenzív osztályán a műtéten átesett betegekkel az első 24 órában ők foglalkoznak, de ha szükséges, az ő feladatuk a hosszú távú krónikus betegellátás is.

Berta Gábor ápoló úgy véli, nincsenek elegen a szakmában, és a külföldre történő elvándorlás is folyamatos. Éppen annyian vannak, hogy el tudják látni a betegeket, de az optimális ápolói létszám közel sincs meg.

Egyre több férfi választja az ápolói szakmát

Nem Berta Gábor az egyetlen, aki ezt a szakmát választotta. Manapság az ápolók 10-12 százaléka férfi. Az elmúlt két évtizedben nagyot változtak a velük szembeni követelmények. Képzésük többszintű lett, amihez már a középfokú nyelvvizsga is hozzátartozik. A felsőfokú végzettségűek közül országosan idén is legalább félezren mentek külföldre dolgozni, mert ott kedvezőbb anyagi lehetőségek várják őket. De itthon a nagy bevásárlóközpontok, áruházak és magánorvosi praxisok sok képzett fiatalt elcsábítanak közülük.

– Úgy vélem, a mai statisztikai adataink alapján a Baranya megyei egészségügyi szolgáltatóknál ápolókból 10-15 százalékos hiány van, de pontos adatot nem tudok mondani – magyarázta Szekeresné Izsák Margit, a MESZK Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Bódis József, a PTE rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az ő segítségük nélkül nincs betegellátás, mégis méltatlanul kevés fizetést kapnak. Hangsúlyozta viszont, éppen a héten jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy minden egészségügyi dolgozó kap béremelést.

– Úgy tudom, július elsejétől és visszamenőleg az első félévre megvan a forrás arra, hogy az egészségügyi dolgozók bérét emeljék – tette hozzá Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A legmagasabb összeg negyvenezer forint lesz.

  • Ázalék

    Kedves egészségügyisek! Nem bér- hanem bélemelés lesz az. Aztán a felemelt beleitekre szépen fel is akaszthatjátok magatokat: ez a kormány is szépen kizsigerelt benneteket.