Páva befizette a Vízmű vételárát

Pécs polgármestere, Páva Zsolt a pécsi önkormányzat kasszájába csütörtök délután befizette Pécsi Vízmű Zrt. 1 eurós vételárát, amit a Sueznek kell átutalni a részvényekért. Az MSZP-nek nem tetszik.

hirdetés

A polgármester stílusosan francia veretű 1 eurós érmét adott a pénzügyiseknek a városházán. Mint azt a rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, jelképesnek tekinti azt, hogy ezzel a pénzérmével fizetett.

– Fontos lépés volt ez a Pécsi Vízmű-ügyben, ugyanakkor még fontos állomások vannak vissza a megállapodás lezárásáig – mondta.

A szocialisták városi szervezete közleményben úgy reagált, hogy szerintük Páva elismerte felelősségét a károkozásért. „Már csak azt szeretnénk tudni, hogy a fennmaradó 5 milliárd Ft-ot, amelyből ki kell fizetni a Suezt és a Pécsi Vízmű hiteleit, mikor kívánja befizetni társaival együtt” – közölték.

Az ügyben tett feljelentéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Páva elmondta: sajnálja, hogy valakik nem örülnek ennek a pozitív fejleménynek, de lelkük rajta.

Hozzátette: szeretné látni a szocialisták azon számításait is, ami alapján szerintük a jelenlegi megállapodásnál jóval nagyobb összeget kellene fizetni. Szerinte ez képtelenség, ráadásul direkt állami forrásból fizetik majd ki a Sueznek a 3 milliárdos kompenzációt.

Korábban írtuk:

Nem lesz két vízműcég Pécsen, miután a Pécsi Vízművet (PV) a Tettye Forrásházba olvasztják be, s az állam is szerepet vállal. A PV vezére jónak tartja a megállapodást.

Néhány nappal ezelőtt sikerült megállapodnia Pécsnek a francia Suezzel a PV részvényeinek áráról, s bár az ügyletet támadja az MSZP,  immár a Pécsi Vízmű jövőjével kapcsolatban is egyre tisztul a kép.

– A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Pécsi Vízmű beolvad a Tettye Forrásházba, ezzel a Tettye követeléseit jóvá tudják írni – mondta Szabó Iván, a város által felkért ügyvéd.

Mindezek mellett a Tettye egy tucatnyi kisebb céget is átvesz, ám ezek sorsa még kérdéses.

– Egyelőre még nem látjuk a PV dokumentumait, így nem tudjuk, hogy milyen üzletrészei vannak a vállalatnak a különböző cégekben – mondta Szabó. – A közel 700 millió forintos közművagyon mellett, amit átad a vállalat, komoly eszközei is vannak a cégnek. Pontos adatot a hamarosan induló leltározás, átvilágítás után tudunk majd.

Az egyesülés ugyanakkor komoly tulajdonosi változásokkal is járhat.

– Nagy valószínűséggel az állam is tulajdonos lesz a cégben. Harmincszázalékos részesedést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezel majd, ugyanakkor a jelen állás szerint a cég irányításába nem szólnak majd bele – magyarázza Szabó.

A Pécsi Vízmű szolgáltatási területén nem maradnak ellátatlan települések: ezeket vagy a Dunántúli Regionális Vízmű, vagy pedig a Tettye veszi majd át.

A PV korábbi vezérigazgatójának, Nyirati Istvánnak a Suezzel kötött megállapodás alapján le kell mondania a posztjáról. Hogy a Pécsi Vízmű ne maradjon vezető nélkül, ameddig a Tettyébe történő beolvadás nem történik meg, egy ideiglenes igazgatótanácsot állítanak fel, amely irányítja majd a PV-t.

Nyirati István azt mondta lapunknak, számított arra, hogy a Suez és Pécs megegyeznek.

–  Senkinek nem volt jó ez az elmúlt három év. Örülök annak, hogy van megállapodás, és annak is fogok, ha végre is hajtják – magyarázza a PV vezérigazgatója.

Nyirati egyelőre nem akarta kommentálni a PV és a Tettye összevonásáról szóló elképzeléseket, valamint azt, hogy az állam is beszállna a pécsi cégbe.

  • re Vakond

    Miért, mit kellene neki mondania? Hiszen minden bizonytalan, semmi nincs eldöntve. Felelőtlenül pedig miért nyilatkozzon?

  • Vakond

    Na Nyirati jó szokása szerint megint kussol és lapul.