Beszélgessünk a pécsi madarakkal!

Akit zavart már valaha, hogy a városban vagy a Mecseken járva látott egy olyan madarat, amiről nem tudta, hogy mi az, annak mostantól teljesebb lehet az élete, hiszen elkészült az első magyar madárhatározó alkalmazás, mellyel még magunkhoz is csalogathatjuk a madarakat, már ha elég türelmesek vagyunk.

hirdetés

Kis túlzással élve, ha egy átlagos pécsi belefut a városban vagy a Mecseken egy olyan madárba, ami nem egy benzingőzön nevelt galamb, veréb, varjú, vagy rigó, akkor már meg van lőve, ha esetleg be szeretné azonosítani a rejtélyes – vagy hát, annak vélt – madárkát. A madárhatározás pedig sokak számára jó móka, kellemes időtöltés, olyan mint egy kis nyomozás. Milyen alakja volt a madárnak? Hol láttuk? Hogyan repült? Milyen hangot adott ki? Mi lehet az? Ezeket a kérdéseket bizonyára sokan feltették már maguknak.

Az app logója
Az app logója

Nos, a Magyar Madártani Egyesület és Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó okostelefonos alkalmazása hasznos válaszokat ad a laikus és alkalmi madármegfigyelőknek, és persze jól jön a profi madárhatározóknak is. Bank László, az MME Baranya Megyei Csoportjának alelnöke lapunknak elmondta, hogy az alkalmazás hazánk 157 leggyakoribb madárfajának meghatározásában segíti az érdeklődőket.

Könnyebben tudjuk meghatározni az ismeretlen madarakat
Könnyebben tudjuk meghatározni az ismeretlen madarakat

Hangsúlyozta, hogy a program azoknak készült, akik kezdő madarászként még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, vagy az itatón. Az alkalmazás – folytatta – nagyon könnyen és gyorsan használható, felhasználóbarát, rengeteg adatot tartalmaz, és a madarak iránt lelkesülők alig fogják tudni letenni, annyira informatív és szórakoztató.

Minden, amit tudni akartunk a hazai madarakról, és több
Minden, amit tudni akartunk a hazai madarakról, és több

Orbán Zoltán, az MME sajtómunkatársa elmondta, hogy nagyon sokan keresték és keresik meg őket különböző madarak beazonosításának problémáival, melyeken eddig a honlapjukra feltöltött digitális anyagokkal próbáltak segíteni. A mobilalkalmazás ennél gyorsabb, kényelmesebb, jobb módszer.

Funkció van bőven
Funkció van bőven

A program részleteit ismertetve elmondta, hogy a több éves előkészítés után fejlesztett madárhatározó alkalmazás több funkcióval rendelkezik. Az egyik- és talán a legérdekesebb, a madárhatározás, melynek menete a következő: ki tudjuk választani a meghatározni kívánt madár alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, ahol épp látjuk/láttuk a madarat. Nem feltétlenül szükséges mindhárom kategóriát leszűkítenünk – mondta Orbán Zoltán – hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát, míg meg nem leljük a kiszemelt madarat, melynek részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke is megjelenik a képernyőn.

Profik lehetünk ezzel az appal madármegfigyelésből
Profik lehetünk ezzel az appal madármegfigyelésből

Ha bővebb fajleírásra, gyűrűzési- és állományadatokra is kíváncsiak vagyunk, akkor az alkalmazásból elugorhatunk az MME honlapjára is, de míg az app internet nélkül is működik, addig ehhez a funkcióhoz már szükséges a világháló.

Játszhatunk, de közben legalább tanulunk
Játszhatunk, de közben legalább tanulunk

Ha nem vagyunk teljesen biztosak dolgunkban, meghallgathatjuk a madarak hangját is, hiszen az alkalmazásban 203 hangminta is található. Ráadásul a hangokat hangosan, jó minőségben lejátszva – mint a profi madarászok – akár “beszélgethetünk”, vagy magunkhoz is hívhatjuk a megfigyelni kívánt madarakat.

Aztán ott van a Madárlexikon funkciója, ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a madarakkal, és még egy játék is akad az applikációban, mellyel próbára tehetjük a madárhatározói tudásunkat.

Végezetül ott a „Madáratlasz” nevű – egyelőre tesztüzemben lévő – funkció, mellyel a felhasználó adatközlővé is válhat, ugyanis ennek a megoldásnak köszönhetően feltölthetünk megfigyelési adatokat a MME oldalára, ezzel segítve hazai madarászok munkáját.