Betiltott ellenzékiek alkotása a pécsi Kossuth téren

Egy különleges művészi alkotás látható a napokban a pécsi Kossuth téren: a Gulag-emlékév keretében az áldozatokra emlékeznek. Az installációt a Kádár-rendszerben betiltott művészcsoport, az Inconnu két tagja készítette.

hirdetés

Az elmúlt napokban sok járókelő állt meg a pécsi Kossuth téren, ugyanis egy különleges műalkotás késztette őket megtorpanásra. A Gulag, a szovjet munkatábor-hálózat szörnyűségeire utal a mű, az elhurcolt mintegy 800 ezer magyarra, akik közül 300 ezren soha nem tértek haza.

gulag installáció, hl03
A Gulag szörnyűségeire, az elhurcoltakra emlékeztet a mű

A Gulag-emlékév keretében a műalkotást több magyar városban mutatják be, a múlt héten Szombathelyen volt, a tervek szerint február 8-áig lesz látható Pécsett, majd Debrecenbe és Budapestre viszik. A Gulag800.000! elnevezésű szoborcsoport mintegy 2 méter magas és több mint hat és fél méter hosszú, Molnár Tamás képzőművész és Nagy Kristóf szobrász, az Inconnu-csoport két tagja készítette. Az Inconnu művészcsoport 1988-ban vált országosan ismertté, amikor a karhatalommal is dacolva Budapesten az 56-os hősök sírjainál, a 301-es parcellában felállították az első kopjafát. Az államhatalom azonban már korábban is tudott róluk, műveiket betiltotta, a csoportot besúgókkal figyeltette.

Vissza a feladónak
Az Inconnu-csoport kisebb műveit gyakran postán küldte el, azonban tudták, hogy csomagjaikat a Kádár-rendszerben felbontanák. Ezért cselhez folyamodtak: ők nem szerepeltek a csomagon, és fiktív címre küldték el, a valódi címzett pedig a feladó rovatban szerepelt. Így a posta címzett ismeretlen, nemzetközi szakszóval inconnu megjelöléssel visszaküldte a csomagot a feladónak – így jutott el a valódi címre. Az Inconnu-csoport innen kapta a nevét.