Betör a baranyai lobbi az LMP vezetésébe?

Egyelőre mélyen hallgat az LMP vezetése, miután Schiffer András, a párt “arca” hétfőn este lemondott minden tisztségéről és bejelentette, hogy visszavonul a politizálástól. A pécsi lobbi viszont mindig is erős volt, nem kizárt, hogy innen lesz új főnöke a pártnak.

hirdetés

Hétfőn éjjel robbant a bomba, amikor Schiffer András, az LMP társelnöke és “arca” bejelentette lemondását és visszavonulását a politizálástól.

Az országos elnökség levelezőlistájára hétfőn este eljuttatott bejelentésében Schiffer több okot is megemlített távozásáról. Elsősorban azonban annak a szellemi erőtérnek a kialakítását hiányolta, ami stabilitást ad(hat)na a rendszerkritikus politikának és ami áttörést hoz(hat)na az LMP számára.

Már 2014-ben, az országgyűlési választások előtt azt mondta a Hvg.hu-nak egy volt LMP-s, hogy „Schiffer András nagyon sokáig ügyesen lavírozott a párton belüli nagy erőcsoportok között, de aztán jött a 2013 januári kongresszus, majd a pártszakadás, az egyensúly megbomlott, ő meg az akkor győztes oldal túszává vált.”

A pártban már akkor   legerősebbnek tartott baranyai csoport akár át is veheti a hatalmat, hiszen a pécsi születésű Széll Bernadett társelnök az egyik legnépszerűbb politikusa a pártnak. Schiffer András június elsejével adja vissza társelnöki megbízatását, augusztus 31-én pedig parlamenti mandátumát is, az utóbbival kapcsolatban felmerülhet Keresztes László Lóránt személye is, hiszen a két évvel ezelőtti választásokon a hatodik helyen szerepelt a párt országos listáján, ahonnan az első öt jelölt jutott be végül a parlamentbe; így akár az is előfordulhat, hogy ő követheti Schiffert az Országgyűlésben.

Kedden az általunk megkérdezett vezetők az országos elnökség és a parlamenti képviselőcsoport szerdai üléséig nem kívántak nyilatkozni az ügyben, így nem lehet tudni, hogy belső megosztottság miatt távozott-e Schiffer András, vagy tényleg az általa említett okok miatt.

Keresztes László Lóránt
Keresztes László Lóránt akár bejuthat a parlamentbe is

Megkerestünk néhány vezető párttagot, hogy miként vélekednek az ügyvédi praxisát folytatni kívánó politikus döntéséről, ám nem jutottunk sokra.

Széll Bernadett-tel, az LMP társelnökével nem sikerült beszélnünk, Weber Ferenc, a párt sajtófőnöke pedig az elnökség által kedden reggel kiadott közleményen kívül nem kívánt mondani semmit.

Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, az országos elnökség tagja pedig azt mondta, hogy egységes kommunikációban állapodtak meg, így nem akar nyilatkozni.

S ne feledkezzünk el a szintén pécsi illetőségű Angyal Károlyról sem, aki jelenleg pártigazgatóként és a Baranya Megyei Közgyűlés LMP-s képviselőjeként dolgozik a párt sikereiért.