Bezárják az összes pécsi kaszinót

Betiltották a nyerőgépeket a kocsmákban, de végük azoknak a játéktermeknek is, amelyeknek nincs koncessziós engedélye. Mivel ilyenből csak három van az országban, a többieknél borítékolható a csőd. Pécsett 2-3 héten belül lehúzza a rolót az összes kaszinó is. 

hirdetés

A becslések szerint jelenleg száz automata működik Pécsett, de korábban jóval több volt. Tavaly azonban százezer forintról félmillióra emelték az egy gép után fizetendő havi adót. Sőt, a 900 ezer forintos bevételt produkáló gépeket újabb teherrel sújtották. Az automaták szervizelése, karbantartása pedig sok tízezer forintos kiadást jelentett. Az üzemeltetők többsége tavaly leadta a gépeiket, csak azok tartották meg az automatáikat, akiknek havi félmillió felett biztosan hozott a konyhára. Most azonban a Parlament betiltotta a nyerőautomatákat – három kaszinó kapott csak engedélyt ezekre.

Ennek a hangulatnak lőttek…

Kozma Imre, a Szerencsejáték Szervezők Szövetségének regionális elnöke szerint a mostani rendelkezés miatt néhány héten belül lehúzzák a rolót a pécsi játéktermek, hiszen ezentúl csak a koncesszióban működő kaszinókban lehetnek nyerőgépek. Ebből azonban összesen három van az országban, kettő Budapesten, egy Sopronban.

– További nagy csalódás, hogy sokan arra számítottak, bevezetik a szerver alapú nyerőautomaták rendszerét, amelyről tavaly már volt szó. Eszerint egy központi terminálon keresztül lehetett volna kihelyezett gépeket használni. Erre a jelenlegi szerkezetek egy része is alkalmas lett volna, egy átalakítás után. Sokan erre az átállásra készültek, pénzt költöttek rá, de most a kukába dobták ezt a korábbi elképzelést – magyarázza Kozma Imre.

… de ilyen sem lesz!

A számítások szerint az automaták 2008-ig havonta 1,5 – 3 millió forintos bevételt produkáltak, és csupán 5 százalék volt az adóbevétel. A gyanú szerint a zavarosban halászók sok százmilliárdot tudtak eltüntetni az adóhatóság szeme elől, manipulálták a forgalmi adatokat, szinte a teljes hasznot bezsebelték.

A nyerőgépek betiltásától azt reméli a kormány, hogy jelentősen csökken majd a játékfüggők száma, akikből sok tízezer is lehet. A szakértő szerint azonban sajnos ez nem ennyire egyszerű.

– Aki eddig eljátszotta, az ezután is elveri a pénzét, csak illegálisan, magán klubokban, vagy külföldön. Ez egy komoly betegség, amelyet a tiltás nem fog megoldani önmagában – mondja Szemejácz János, a Pécsi Drogambulancia vezetője.

A tiltás következményeként évente 20-30 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Ezt az online szerencsejáték megadóztatásából akarja visszahúzni a kormány.