Bezzegvárost csinálna Pécsből Keresztes

Az LMP pécsi képviselője buszgyártást hozna Pécsre, több egyetemistát látna a városban. Keresztes László Lóránt lapunknak adott interjújában beszélt arról is, hogy mit gondol azokról a civilekről, akiket Soros György pénzel, és hogyan vélekedik a város költségvetési helyzetéről. 

hirdetés

– Az LMP véleményét ismerhetjük Pécsről és Baranya megyéről, miszerint a gazdasága hanyatlik, az emberek elvándorolnak innen, sok a munkanélküli. Ön szerint hogyan lehetne ezen változtatni, azon kívül, hogy a pártja szerint kormányváltás kell? 

– Baranya és Pécs adottságai nagyon jók, de azért kell leváltani a mostani vezetést, mert a befektetők tudják, hogy kinek milyen lobbiereje van, mekkora a politikai súlya – a pécsi képviselőknek viszont nagyon kevés. Fontos lenne, hogy olyan erős gazdája legyen a városnak, aki nem pártutasításokat hajt végre, hanem független a különböző érdekcsoportoktól. Azt gondolom, hogy az LMP-Új Kezdet szövetség politikusai lehetnek a megfelelőek erre. Másrészt a megyei önkormányzattal, az egyetemmel, a kamarával és az egyházmegyével is valódi kapcsolatot kell kiépíteni, a horvátokkal is erős együttműködésre van szükség. És hogy milyen irányba induljunk? A 750 ezres Krakkó lehetne példa, ahol az úgynevezett kiszervezett szolgáltatói iparban 40 ezren dolgoznak, és bár Pécs is elindult ezen a vonalon, sokkal több ilyen cég települhetne ide. A 300 ezres Kolozsvár pedig azzal lehetne számunkra minta, hogy ott 100 ezer diák tanul különböző egyetemeken. Pécsen most nagyjából 20 ezer diák van, de sokkal többet is elbírna a város. Az ugyan pozitív, hogy emelkedik a külföldi hallgatók száma, viszont jobban ki kell használnunk az ebben rejlő gazdasági lehetőségeket. De még egy konkrétumot is mondok.

– Éspedig?

– Az látszik, hogy a kormány a buszgyártást támogatja, és várhatóan átfogó közlekedési reformra is szükség lesz. A városnak, a régiónak is új buszok kellenek, Pécsnek ezt a lehetőséget ki kellene használnia, vagyis buszokat kellene gyártani.

– Ez valóban jó ötlet, de ennyi erővel bármilyen más gyárat is lehetne idehozni, teszem azt, csokigyárat. 

– Nem, nem hiszem.

– Új buszra valóban szükség lesz, de mégis kissé hasraütésszerűnek tűnik az ötlet. 

– Ha mi leszünk kormányon, akkor regionálisan szervezett közlekedési szövetségek lesznek, és így Pécs regionális szerepe is erősödni fog a közösségi közlekedésben. Ugyanakkor oly mértékben sérült a pécsi munkaerőpiac, hogy bármilyen beruházás esetében képzési lehetőségeket, lakhatási segítséget kell adni a fiataloknak, hogy itt maradjanak, vagy visszatérjenek ide. Ezért is fontos a város, az egyetem és a megye együttműködése. A városmarketingen is komolyan kellene erősíteni.

– Milyen szempontból?

– Nemrégiben egy nemzetközi konferencián beszélgettem külföldiekkel, kiderült, hogy alig hallottak valamit Pécsről; mikor elmondtam nekik, milyen kincsek – mint például az ókeresztény sírkamrák – vannak nálunk, vagy azt, hogy Közép-Európa leghosszabb városfallal körülvett belvárosa a miénk, leesett az álluk. Ebből is kiderült, hogy a városnak nincs jó marketingje. Továbbá szükség van a reptérre is, ahogyan az egyetemben rejlő potenciálok kiaknázására is. Kifogyhatatlanok az ötleteink, bezzegvárossá tennénk Pécset, mert ha lesz komoly ipar, akkor nagyobb adóbevételre számíthatna a város.

– Mindezek remek tervek és vitathatatlan az is, hogy számos óvoda, iskola, egészségügyi intézmény újult meg, történtek fejlesztések, azonban az önkormányzat költségvetési helyzetén jövőre, vagy két év múlva még nem javítanának az Ön által sorolt elképzelések. 

– Hosszan tudnám sorolni, hogy hol történtek hibák. Például a Tüke Busznak nagyjából 900 millió forintra rúgott a követelése a pótdíjakból, ami annak köszönhető, hogy öt év alatt 27 ezer esetben fogtak bliccelőket. Ezt azonban nem tudták behajtani és tavaly töredék áron, 16 millióért eladták a követelést. Ha mi vezetnénk a várost, ez nem fordulhatna elő. Nemcsak a Tükénél van ez így, ha jogi korlátok vannak, akkor azokon kell módosítani. Ha megválasztanak bennünket, akkor felmérjük a vállalatok helyzetét, és 30 napot adunk arra, hogy elmondják: mi a probléma és miként lehetne azon változtatni – akár helyben, akár kormányzati szinten. Átnéznénk az összes fejlesztési projektet is, mert nem kell jégpálya a Misinához, ahogyan a haditechnikai parkra sem volt szükség, erről le is mondtak. Csak azt engednénk meg, ami fenntartható.

– Ha a cégek kintlévőségéről beszélünk, akkor Ön szerint a városlakók is felelősek a helyzetért, vagy ezt nem lehet leegyszerűsíteni? 

– Nyilván rengeteg élethelyzet van, de az nem megoldás, hogy nem fizetik a díjakat. Nem az elengedett közüzemi számlák jelentik a szociális biztonságot, viszont a szolgáltatócégek működését biztosítani kell. Ugyanakkor a rászorulóknak megfelelő szociális hálót, támogatási rendszert kell biztosítani.

– Az ellenzéki Együtt politikusa, Berkecz Balázs nem is olyan régen arról beszélt, hogy az ellenzéknek is le kellene mondania. 

– Ez a politikai nyilatkozat azért is érdekes, mert a Bajnai Gordon által alapított Együtt, a koordinált jelöltállításra vonatkozó részletes javaslatában pár hete világossá tette, hogy néhány mandátumért cserébe Pécset visszalökné a szocialisták kezébe, akiket felelősség terhel városunk eladósításáért. Persze nem akarom bántani Berkecz Balázst, de ennek más miatt sincs értelme. 2010-ben és 2014-ben is elindultunk a választáson, kevesebb szavazatot kaptunk, mint a Fidesz-KDNP, ezért ellenzékbe kerültünk. Folyamatosan jeleztem a problémákat és soha egyetlen költségvetést nem szavaztam meg. Mi el fogunk indulni a következő választáson is és bízunk benne, hogy több voksot kapunk, mert az ellenzéknek nem lemondania vagy tüntetnie kell, hanem végeznie a dolgát, azt, amivel megbízták az emberek. Nem az segít Pécsnek, ha fütyülünk, csörömpölünk, hanem az, hogyha a határozott és következetes ellenzéki munka mellett egy olyan jövőképet építünk fel, amit – ha mi kapunk felhatalmazást a választóktól – később meg tudunk valósítani. Egy olyan alacsony támogatottságú pártnak, mint az Együtt, hiába vannak ott a tagjai mindig, ahol a kamerák forognak, nekik inkább el kellene gondolkodniuk azon, hogy valójában áll-e valaki mögöttük a választók közül.

– A választások előtt vagy azt követően összefognak más ellenzékiekkel, hogy kormányra kerüljenek?

– Az elmúlt 27 év során kormányzati pozíciót betöltő bármilyen párttal, vagy annak utódjával, nyesedékével nem. És azokkal sem, akik olykor „civil”, máskor „szakértői” álca mögött azon dolgoznak, hogy szocialistákat, vagy éppen Gyurcsány Ferencet mandátumhoz juttassák, vagy visszasegítsék a hatalomra. Mi azon dolgozunk, hogy az LMP-Új Kezdet pártszövetségben lássák meg az emberek azt az egységet, amelyik kormányozni tud. Pécsiként azt gondolom, hogy mindenki jobban járna, ha az MSZP és a DK végleg eltűnne a közéletből, mert súlyos felelősség terheli őket azért, hogy ez az ország, ez a város ide jutott, és a Fidesz kétharmados többséget szerzett.

– A realitásokat tekintve mégis szükség lesz összefogni valakivel, ha az LMP szeretné irányítani az országot.

– Ezt majd meglátjuk, de az bizonyos, hogy a már említett baloldali pártokkal, valamint a Fidesszel és a Jobbikkal sem fogunk koalíciós szerződést kötni. Az LMP elvek mentén politizál, és ilyen alapon, a választópolgárok érdekében támogat egy-egy javaslatot.

– A közelmúltban a solymári időközi önkormányzati választáson az LMP is ugyanazt a jelöltet támogatta, mint a többi ellenzéki. 

– Egy önkormányzati választás személyekről szól, nem pedig pártokról. Tehát elképzelhetőnek tartom egy jelölt közös támogatását, de ha olyan valakiről van szó, akit személyes felelősség terhel, akkor erre nincs lehetőség.

– Az elmúlt hetekben egy Soros György által pénzelt szervezet miatt egy hangos csoport tiltakozik. Mi erről az ügyről a véleménye?

– Szánalmas, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Páva Zsolt polgármester megijed egy ilyen szervezettől, több bátorságot vártam volna tőlük. A kérdéseket szétválasztanám. Ami a közgyűlésen történt, az szánalmas, és méltatlan műbalhé volt. Minden civil szervezetet a tevékenysége, munkája alapján kell megítélni. A migráció kérdése ugyanakkor nagyon fontos, mi már korábban leszögeztük, a bevándorláspolitika az adott uniós tagországok belügye. Hibás a fejlett nyugat, mert úgy gondolja, hogy teljesen lerabolhatja a fejlődő országok erőforrásait, és azok a globális cégek, pénzemberek is, akik a migrációban látják a munkaerőhiány megoldását. Tisztelni kell minden kultúrát, és mivel minden kultúra a saját szülőföldjén virágozhat igazán, így erre ott helyben kell lehetőséget biztosítani. Úgy vélem, hogy segíteni kell azoknak, akik az életüket féltik – ezt a Fidesz sem vitatja –, méghozzá az otthonukhoz közel, és a gazdag nyugatnak ebben részt kell vállalnia.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Hazudsz, disznó!
    Nem vagytok más mint kisstilü fideszbérenc kommunisták, ráadásul a te kezed alatt ment Pécs városa csődbe, kétszer. Pont.

Comments are closed.