Biobor: ez az új trend a környéken

Egyre népszerűbbek hazánkban az egészségtudatos szemlélet jegyében készített bioborok. Az utóbbi időben Pécs környékén is egyre több ilyen nedűt palackoznak. Ha valaki nem fél, hogy a betegségek elpusztíthatják a szőlőjét, sokkal ízletesebb borokat készíthet ezzel a módszerrel.

A magyar fogyasztók is figyelnek arra, hogy az általuk vásárolt termék milyen alapanyagokból, milyen eljárással készül. Sokan vásárolnak tudatosan élelmiszereket, újabban pedig a bioborokat is egyre többen keresik a boltok polcain. Ezeket a borokat  olyan szőlőből készítik, amit a gazda a természettel összhangban, az egészségtudatos szemlélet jegyében termel.

Idén februárban az Európai Bizottság új szabályokat fogadott el, amelyek meghatározzák, hogy a gazda milyen eljárásokat és anyagokat alkalmazhat ezen nedűk elkészítésekor. Ezek alapján a pincészetekben nem használnak mesterséges anyagokat, műtrágyát, növekedésszabályozókat, illetve különböző adalékokat. A hivatalos biotermelők ugyanis csak hagyományos, réz és kén alapú szerekkel dolgozhatnak.

A gazdák többsége úgy véli: ezek a borok zamatosabbak, mint nem bio társaik. Vannak azonban, akik attól félnek, hogy a sok élő anyag és baktérium tartalmú nedűkben rázkódás hatására olyan folyamatok indulhatnak be, amik elrontják az ízélményt.

A biobor termelők csak hagyományos, kén és réz alapú szerekkel dolgozhatnak

-Pécsett és környékén az utóbbi néhány évben nagy területen is komolyan beindult a biobor gyártás. A gazdák azonban nem csak a saját fejük után mennek, a témában gyakran megbeszéléseket, konferenciákat is tartunk a környékbeliek részvételével – mondta el Gere Andrea, a villányi Gere pincészet egyik vezetője.

Pincészetüknél a szőlőt ugyan bio módon termelik, pincetechnológiájuk azonban nem felel meg ennek a kategóriának, bár fontosnak tartják, hogy kevés és gyenge vegyszert használjanak. Gere Andrea szerint 80 százalékban amúgy is a gyümölcs dönti el, hogy abból milyen bor lesz. A bioszőlőtől komplex nedűket várnak. Az első komolyabb mennyiségeket 2011-ben készítették, így az csak néhány év múlva „alakul ki”.

-2008-ban termesztettünk először bioszőlőt, nagy mennyiségre azonban csak a rossz évjáratot hozó 2010-ben álltunk át. Mint minden más gazda, mi is féltünk kicsit, hogy a betegségek könnyebben elpusztítják a termést. Azonban ez az esztendő számunkra sem volt rosszabb, mint a többi villányi gazdának, így a teljes 70 hektáron átálltunk a bio gazdálkodásra –  mondta el lapunknak Gere Andrea, aki hozzátette: a helyi éghajlaton nem kell annyira tartani a szőlőbetegségektől. Ezzel a problémával inkább az északabbra fekvő pincék gazdáinak dolga gyűlhet meg.

A bioborászat összhangban van a természettel

A Hárs Pincészet a pécsi borvidék területén, Szajk szőlőhegyén található a Kelet-Mecsek lankáin. Régészeti leletek szerint az itt található szőlőkultúra több ezer éves, fejlődése a római légiók idejében indult meg igazán. Az 1990-es években itt alapították meg családi pincészetüket a Hárs fivérek, akik több okból is a biobor készítése mellett tették le voksukat:

-Egyrészt megtetszett a biogazdálkodás életfilozófiája, ugyanakkor nem akartuk a saját földünket szennyezni, vagy a vegyipari vállalatokat ilyen módon támogatni. Ráadásul ezzel a módszerrel is hasonló minőséget lehet elérni, ugyanazon az áron –  tudtuk meg Hárs Tibortól, a Hárs Pincészet egyik vezetőjétől.

A borász azt is elmesélte, hogy kezdetben ők is tartottak a különböző szőlőbetegségektől, de volt lehetőségük kipróbálni a biogazdálkodást, mivel nem ez volt a fő megélhetési forrásuk. Az idő pedig őket igazolja, hiszen 2004 óta számos díjat nyertek már bioboraikkal különböző versenyeken.