Bíróságra mennek a „független” pártemberek miatt

Bírósághoz fordul az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), mert a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjei szerintük megtévesztik a választókat azzal, hogy részben pártok jelöltjei, részben pedig nem is lehetnek függetlenek. Az ÖPE elnöke, Kővári János szerint megsértik a választási törvényt is.

hirdetés

– Péterffy Attila minden egyes fórumán függetlenként aposztrofálja magát, holott a Mindenki Pécsért Egyesület jelölőszervezet jelöltjeként kerülne nyilvántartásba – mondta Kővári János a Pécsi Ítélőtábla előtt tartott sajtótájékoztatóján. – Ha valaki függetlenként indul, azt csak pusztán önmaga teheti meg, semmilyen jelölőszervezet nem állhat mögötte. Ezzel egyértelműen megtéveszti a választókat, hiszen nem független, hanem a Mindenki Pécsért jelöltje.

Mint az köztudott, a Mindenki Pécsért Egyesület mögé bújva a régi szocialisták, DK-sok és jobbikosok is indulnak, miközben párthovatartozásukat nem akarják feltüntetni, így a választók nem tudhatják majd, hogy többen Gyurcsány Ferenc korábbi és mostani pártjának tagjai.

Elmondta, a választási törvény alapelvként fogalmazza meg a jóhiszemű joggyakorlást, és ezt a helyi, illetve a területi Választási Bizottságnak mérlegelnie kellett volna már korábban, de ők elfogadták a baloldali egyesület jelöltjeinek indulását.

További négy képviselőjelölt ellen is szól az ÖPE beadványa. Fogarasi Gábor jelenleg is a Jobbik színeiben politizál önkormányzati képviselőként, Sík László és Nyőgéri Lajos az MSZP képviselői voltak – utóbbi frakcióvezető és városi elnök is –, Ágoston Andrea a Liberálisok pécsi elnöke volt, most pedig az MSZP-P pártszövetséget erősíti. Kővári szerint mindannyian, egyértelműen bizonyíthatóan pártpolitikusok, ám nem a saját pártjuk jelenik meg jelölőszervezetként, hanem egy civil szervezet.

– A beadványhoz mellékeltük a Mindenki Pécsért Egyesület vezetőjének, Mellár Tamásnak korábbi nyilatkozatát bizonyítékként, ahol arról beszél, csak a választások erejéig válnak független civil szervezetté, utána újra a saját pártjaikat képviselik. Ez szintén sérti a választási törvényt, mivel a pécsiek nem fogják tudni, melyik pártok képviselőire szavaznak majd valójában, azok csak egy szervezet jelöltjeiként lesznek feltüntetve – mondta. Hozzátette: a korábbi döntéskor a Választási Bizottság csak a formai követelményeket vette figyelembe, és így engedte a jelöltállítást. Ezért fordulunk a bírósághoz. Kérjük, hogy semmisítsék meg a bizottság döntését, és kötelezzék a képviselőket a pártjaik feltüntetésére – így Kővári.

A szocialista frakciószövetségben ülő Mellár Tamás – aki korábban alkalmatlannak tartotta a szerinte nem független polgármesterjelöltjét – szeptember 11-n úgy reagált, hogy mindez “aljas trükk” és szánni való próbálkozás. A Gyurcsány Ferenc jelenlegi és korábbi pártjainak befolyása alatt álló, politikai célú Mindenki Pécsért Egyesület elnöke csókos kegyeltekről, csúsztatásokról, hazugságokról és pitiáner összegekről beszélt közleményében. Abban ugyanakkor egyetlen olyan konkrét érvet sem sorakoztatott fel, amivel megcáfolhatná Kőváriék érvelését arról, hogy a jóhiszemű joggyakorlatot kellene követniük a baloldaliaknak, és nem elbújni egy álcivil egyesület mögé, nem vállalva pártjaikat.

hirdetés
Hirdetés