Bírságok: vannak kiskapuk

Papír nélkül hiába reklamálunk, hogy helyszínit kaptunk, az már nem az... (Fotó: MTI)

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket egy anomáliára, miszerint helyszíni bírságban egyezett meg a rendőrrel, de mégis feljelentés lett belőle. Ekkor sincs viszont minden veszve. Bár a traffipax kattanása legtöbbször feljelentést von maga után, ha az utcán kapnak el valamivel, van mód a csökkentésre.

hirdetés

S. Gábor – olvasónk –  egyik éjjel a Tüzér utcát gyalog szelte át a Szigeti és a 6-os út között, nem messze a zebrától. Bár már elmúlt éjfél, hirtelen rendőrök állították meg, igazoltatták és megkérdezték, hogy merre megy.

– Mivel nem a zebrán mentem át,  5000 forintos helyszíni bírságra büntettek. Először szóvá tettem, hogy a teljesen kihalt úton miért nem mindegy, hol megyek át, de aztán jobbnak láttam, ha elfogadom a büntetést és mielőbb hazaérek aludni, egyébként is normálisak voltak – mesélte Gábor.

Egy héttel később érte a meglepetés, amikor nem 5, hanem 20 ezer forintról kapott csekket.

Papír nélkül hiába reklamálunk, hogy helyszínit kaptunk, az már nem az... (Fotó: MTI)
Ha nincs papír, akkor húzósabb büntetés vár ránk. (Fotó: MTI)

Megkerestük a rendőrséget, hogy az 5 ezerből hogyan lett 20 ezer. Ők az eset jegyzőkönyvére hivatkozva azt közölték, S. Gábor nem fogadta el a helyszíni bírságot, ezért jelentették fel a járőrök. Innentől viszont vagy a magasabb bírságot kell kifizetnie, vagy ha nyolc napon belül bemegy a rendőrségre, akkor méltányosságból esetleg csökkenthetik az összeget.

Kell a papír

Ha a rendőr felkínálja a helyszíni bírság lehetőségét, akkor egy nyomtatványt kell aláírnia a vétkesnek, ennek egy példányát és csekket is kap a bírság összegéről, amit 30 napon belül adhat fel. Ha nincs papír, akkor helyszíni bírság sincs, ezért nem árt kérni a zsaruktól, ha már felajánlották.

A rendőrségénél leszögezték: „ha a helyszíni bírságról szóló nyomtatványt az illető bármilyen okból nem írja alá, akkor az a szabálysértési törvény értelmében azt jelenti, hogy azt nem fogadta el, az intézkedő rendőrnek kötelessége az elkövetett szabálysértés miatt feljelentést tenni ellene”.

Érdemes bemenni a rendőrségre 

Akkor is van mozgásterünk azonban, ha elfogadjuk a helyszíni bírságot és vele a csekket.

Ekkor ugyan „nincs helye fellebbezésnek, azonban az azt kiszabó hatóságtól annak felülvizsgálatát lehet kérelmezni. Ennek illetékvonzata nincs, azonban csak jogszabálysértés esetén van helye a helyszíni bírság visszavonásának vagy módosításának” – közölte a rendőrség.

Ha tehát kellően bűnbánónak mutatkozunk, vagy új, fontos ténnyel tudunk előállni, akár jobban is járhatunk.

Akkor is érdemes személyesen bemenni, ha feljelentenek bennünket.

„Ha a hatóság bizonyítást folytatott az ügyben, kifogással lehet élni, más esetben meghallgatást lehet kérni. A meghallgatási kérelem alapján a szabálysértési hatóság idézést bocsát ki, az alapján az eljárás alá vont személyt meghallgatja” – tájékoztatott a rendőrség. Mindez ingyenes, és könnyen kevesebb büntetés lehet a vége.

Az utolsó szalmaszál

Ha nem járunk sikerrel, semmi nem segített, akkor is lehet részletfizetést kérni. Ekkor viszont 3 ezer forintnyi illetéket biztosan fizetni kell, ez tehát csak 20 ezer felett érheti meg.

 • vélemény

  Nem azért, hogy a rendőröket védjem, de nekem nem jutna eszembe a rendőr láttán szabálytalankodni.

 • Laci

  A pontos idevonatkozó szabály:

  A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

  a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

  b) egyéb helyen bárhol,

  a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

  Tehát, ha tegyük fel át akarok kelni gyalogosan az úton és a zebra 50 méternél távolabb van, akkor már hivatkozhatok arra, hogy nincs a közelben, tehát a bírságot még véletlenül sem ismerem el.

  Egyébként egy normális országban ha éjszaka azért büntetne a rendőr, mert nem a zebrán megyek át a kihalt úton, akkor másnap annak a rendőrnek nem lenne munkája!
  Remélem, most, hogy a válság időszakában népszerűbb lett a rendőri hivatás a biztos munkahely miatt, nagyobb szűrő lesz a rendszerben és az ilyen idióták kikerülnek a rendszerből!

 • va-la

  Ezzel szemben a Biokom megfellebezhetetlen hatóságot játszik – fellebezés, meghallgatás náluk nem létezik – pedig ők is egy demokratikus jogállam részei, városunk önkormányzatának szolgáltató intézménye.

 • Örülünk Vincent?

  Kezdtem örülni mert egyre többször látni gyalogos járőrpárt,talán visszaszorulnak a közterekről az oda nem illő alakok, és bidámbidámok. Sajnos aztán a következő séma bontakozott ki: a járőrök elsétálnak egy alkalmas helyig és nekilátnak autósokat megállítani és ellenőrizni. Mindezt úgy, hogy gyalogos útjuk során elkerülik azokat a területeket amikről több panasz is érkezik hozzájuk.

 • na

  Te sem vagy 100-as!

 • Minta Viktor

  …mert a “díjbeszedők” jobban teljesítenek!
  Magyarország célba ért