Biznisz: Korcskutyákat adnak el fajtatisztaként

Áprilisban csak pórázon sétálhatnak az ebek

A napokban törvénymódosító javaslatot nyújtott be a földművelésügyi miniszter, mely szerint az állam kivonulna a kutyatenyésztés felügyeletéből, kivéve annál a kilenc fajtánál melyek eredendően magyar származásúak (például a vizsla, agár, puli, mudi stb.). A kutyatenyésztők kétféle véleményt hangoztatnak. Van, aki örvendetesnek tartja a hírt, azonban van, aki szerint ezzel csak azok járnak jól, akik fajtatisztaként adják el a keverékeket.

hirdetés

A törvénymódosító javaslatot bürokratikus okokra hivatkozva nyújtották be, mondván, a most tenyésztett 155 fajta indokolatlanul sok és felesleges terhet ró az államra.

Görbics Anikó pécsi vesztitenyésztő már sokéves tapasztalattal rendelkezik, ő nem tulajdonít nagy jelentőséget a kormány lépésének. Szerinte ugyanis a legtöbb kutyatenyésztő egyesületnek léteznek saját szabályaik, melyeknek a szigorúan meg kell felelniük, az állam rendelkezései tehát nem sokat jelentettek ezelőtt sem.

Görbics szerint szaporítók mindig voltak és lesznek is, számukon és tevékenységükön nem fog hatni semmilyen intézkedés.

czifra kutya, hl03
Sokan féltik a törzskönyvezett ebeket a szaporítóktól

A szintén pécsi Farkas János kutyatenyésztő is jó rálátással bír a helyzetre, hiszen hosszú évtizedek óta a pályán van, elsősorban németjuhászokkal foglalkozik.

Elmondása szerint a kormánynak ez a lépése még nagyobb káoszt hoz majd, mint amilyen ezelőtt uralkodott. A legnagyobb problémát a szaporítótelepek jelentik, ahonnan sorra kerülnek ki az ellenőrizetlenül törzskönyvezett kutyák.

Farkas szerint nincsen jó megoldás erre a problémára, a legnagyobb gondnak a rengeteg telepet látja, amelyek sorban fel kellene számolni. Úgy véli, inkább legyen kevesebb kutya, de azok egytől-egyig fajtatiszta, hivatalosan törzskönyvezettek legyenek. Persze ez sem old meg sok mindent, hiszen mindig százával fognak születni kóbor, keverék állatok.