Biztosan marad a dohánygyár Pécsett

Mivel 60 százalékban exportra termel, ezért nem befolyásolja olyan mértékben a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t a dohány árrésének emelése, hogy dolgozók tömegeit kelljen elbocsátania, esetleg a gyár bezárásán kellene gondolkodnia a tulajdonosoknak – állítják gazdasági szakértők.

hirdetés

Komoly felzúdulást keltett a dohánypiacon a parlament keddi döntése, amely révén a trafiktörvény módosításával a mostani 3-4 helyett tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek. A BAT Pécsi Dohánygyár már az árrésről szóló parlamenti szavazás előtt kijelentette: ha megszavazzák a módosítást, akkor a 2013-2014-re tervezett mintegy 15 milliárd forintos beruházásaik felfüggesztésére kényszerülnek. Egyúttal kilátásba helyezték: abban az esetben, ha az árrés miatt megemelkedik a dohányáruk ára, s ezzel egy időben jelentősen csökken a hazai dohányfogyasztás, akkor „a mintegy 400 főt foglalkoztató pécsi gyár és a közel 8000 embernek munkát adó dohányfelvásárlás létjogosultsága is megszűnhet”.

Azok után, hogy a kormányzati tervekből kedden valóság lett, megkérdeztük a BAT-ot, és független gazdasági szakértőket is arról: hogyan és mennyire befolyásolja a pécsi termelést az árrés növelése.

– Bár mind az európai kormányok, mind az EU-s szabályok a dohánypiac ellen tesznek, pusztán ez a hazai intézkedés, azaz az árrés megemelése nem rontja jelentősen a BAT pécsi dohánygyárának mozgásterét. A vállalat a Pécsen gyártott dohánytermékek egyre jelentősebb hányadát, ma már kétharmadát nem itthon értékesíti; több mint harminc piacra termeli a füstölni valót – vélekedtek lapunknak a megyei iparkamaránál.

Ugyanezt erősítette meg lapunknak egy neve elhallgatását kérő dohánypiaci szakértő is, aki közelről ismeri a BAT működését. Szerinte inkább csak az amerikai tulajdonosok felé akart üzenni a hazai leányvállalat: hogy nem ért egyet az árrés növelésével, mert az rontja a gyár teljesítményét. Ő úgy vélekedett, a pécsi dohánygyár fejlesztett, építkezett, új üzemrészleggel bővített az elmúlt években, s húszéves pécsi működése alatt közel ötvenmilliárdot tett be a pécsi gyárba. Szerinte ezért sem várható visszaesés, tömeges elbocsátás, vagy akár gyárbezárás a következő években.

– Eddig is folyamatosan emelték az export arányát, áttették a hangsúlyt a keleti piacokra, három doboz cigiből csak egyet adnak el itthon. Nyilván ezen az úton maradnak, s a gyár, amely sokkalta jobb színvonalon működik, mint működne például Ukrajnában, tovább erősíti kivitelét – vélekedett szakértőnk.

A BAT saját kommunikációjából is kiderül, hogy a cég egyre nagyobb mértékben preferálja az exportot, azaz termelékenységét egyre kisebb mértékben érintik a hazai szabályozások, úgy mint a jövedéki adó emelése, vagy most az árrés növelése.

Juhász Zsolt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. termelési igazgatója például tavaly augusztusban – éppen a pécsi üzem fejlesztéseinek bemutatásakor – nyilatkozott úgy, hogy a „gyár a jelentős export-tevékenységének és a folyamatos kapacitásbővülésének köszönhetően biztos háttérrel rendelkezik, s 65 százalékos exportot realizálva újabb piacok meghódítására kész”.

Mikola Gergely szabályozási ügyekért és vállalati kapcsolatokért felelős igazgató e megállapítással összhangban pedig azt mondta akkor, hogy a gyár nemzetközi szinten is sikeres, az export-tevékenységük pedig jelentősen hozzájárul hazánk fizetési mérlegének egyenlegéhez.

Kerestük a pécsi dohánygyárat is, de egyelőre nem akartak nyilatkozni a témában. Azt mindenesetre megerősítették, hogy belátható időn belül bizonyosan nem készülnek elbocsátásokra, gyárbezárásokra.

[frame_left]

E-cigit is gyártanak majd Pécsett? 

Bár a BAT egyelőre az exportot erősíti, s így próbálja meg kikerülni a komoly uniós szabályok okozta hátrányokat, egyes gyártók már azt is fontolgatják, hogy az elektromos cigaretták piacán vetik meg a lábukat. Erre utal, hogy a Marlboróról is híres Philip Morris legutóbb az e-cigarettát gyártó és forgalmazó olasz Ovalét környékezte meg. 

A második legnagyobb amerikai dohánygyártó, a Reynolds American Inc. hónapok óta teszteli saját e-cigarettáját; a Vuse nevű termék rövidesen a boltokba kerülhet a Wall Street Journal szerint.

Az USA piacának harmadik legnagyobb szereplője, a Lorillard Inc. pedig már egy éve megvette a Blu Ecigs nevű e-cigaretta-gyártót. Az e-cigaretták kiskereskedelmi forgalma az USA-ban tavaly mintegy 500 millió dollárra rúgott az Euromonitor International becslése szerint − ez a teljes ottani dohánypiac 0,5 százaléka −, de idén ez megduplázódhat.

[/frame_left]

 • naja

  “igazgató nő is ukrán” “Juhász Zsolt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. termelési igazgatója” Te miről beszélsz???

 • Tuttigéza

  Kedves Dodi arra is gondolni kell hogy Ukrajnába olcsóbb a munkaerő, és ugy tudom az igazgató nő is ukrán. Lehet tévedek. Én csak a kevés pécsi munkahelyet féltem!!

 • Dodi

  Tuttigéza!
  És ha nem? A BAT le****ja, mi van itthon, 65%-öt nem itthon ad el… A maradékot pedig csak kis részben nyelik be (áremelés), ahogy mi is.

 • Tuttigéza

  …és ha mégis megy a levesbe 400 ember? Hisz elment a Nokia is sajnos. Nem vagyok ellenkező, de sajnos Pécsett az egyik legrosszabb a helyzet munkahely területén. És sajnos már kilátás sincs nagyon hogy jöjjön nagyobb munkáltató.

 • Összeesküvő

  BAT – Amerikai tulajdon – Amerikai Pénz – Amerikai pénzalap – Bajnai Alapítvány támogatása – Bajnai kampány… BAT riogató közlemény! Szerintem!