Ő lenne a Nagy Közös Ellenzéki Jelölt

Mellár Tamás minden párt támogatását várja, legalábbis erről beszélt az elmúlt hetekben a közgazdász, aki annak a Bokros Lajosnak a pártjával egyezkedik, akinek a megszorítócsomagja az MSZP-s kormány idején több százezer ember életét keserítette meg. A Jobbik és a Momentum nem alkuszik meg Mellárral, a DK és az MSZP viszont nyitott lenne, Mellár korábban viszont éppen belőlük nem kért. 

hirdetés

Az elmúlt hetekben az önmagát Muszáj-Herkulesként aposztrofáló Mellár Tamás azt mondta, hogy függetlenként elindulna a választáson, ha minden, demokratikus ellenzéki párt támogatja. A Fidesz-kormány egykori erős embere, volt pécsi fideszes képviselő olyannyira megkavarta a pécsi politikai életet, hogy csak a Momentum Mozgalom és a Jobbik tudott konkrét választ adni arra, hogy támogatja-e vagy sem Mellárt.

A Jobbik egyedül 

A mostanában baloldali szavazókkal levelezgető Vona Gábor vezette Jobbik sajtóosztálya ugyanis közölte: “ahogyan azt már számtalanszor elmondtuk, a Jobbik egyedül fogja leváltani 2018-ban az Orbán-rezsimet”.

A Jobbik-féle reakció azért is érdekes, mert a baloldali, liberális értelmiség prominens szereplői – például Heller Ágnes, Konrád György, vagy Lovasi András – arról beszélnek, hogy össze kellene fogni a Jobbikkal a kormányváltás érdekében.

A Momentum nem foglalkozik vele

Márciusban toborzott Pécsen a Momentum

A Momentum Mozgalom megkeresésünkre közölte: a küldöttgyűlési határozatuk értelmében a párt 106 jelöltet állít és bár nagyon tisztelik Mellár Tamást, “de most nem kívánunk választástechnikai lépésekkel foglalkozni. Ahhoz, hogy bevonjuk a politikától eltávolodott embereket, és megmutassuk nekik, hogy van értelme politizálni, egy új, hazafias, cselekvő erőre van szükség az ország minden pontján”.

A DK és az MSZP gondolkodik, tárgyal

A Demokratikus Koalíció helyi vezetője, Kunszt Márta azt mondta, hogy szerdán mutatja be Gyurcsány Ferenc a négy baranyai választókerületben induló jelöltjüket, ugyanakkor nem kizárt, hogyha a pártok megegyeznek, akkor ezen változtatnak – ezt vállalniuk kellett a DK-s indulóknak. Tehát nem kizárt, hogy Mellár Tamást támogatják, ha a későbbi megállapodás ezt szükségessé teszi, de Kunszt Márta szerint az is előfordulhat, hogy más pártok jelöltjei lépnek vissza.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője – aki épp a minap jelentette fel az MSZP-t – lapunknak azt mondta, a demokratikus ellenzéki pártoknak kell közösen megállapodni abban, hogy a 106 egyéni körzetben ki a legesélyesebb arra, hogy kihívója, legyőzője legyen a Fidesznek és a Jobbiknak.

Az MSZP-sek részéről Tóth Bertalan frakcióvezető korábban azt mondta, ha mások is támogatják, akkor ezt ők is megfontolják. 

Mellár nem akarja a DK-t, az MSZP-t, vagy mégis?

Az, hogy mennyire kaotikus a baloldal az is mutatja, hogy a Magyar Nemzetnek Mellár Tamás azt mondta az LMP-ről, hogy “elfogadhatatlan, hogy senkivel ne akarjanak megegyezni. Remélem, hogy ez meg fog változni. A szocialistákkal vagy a DK-val nem akartam közösködni“.

Ehhez képest viszont a szintén a Jobbikhoz köthető milliárdos, Simicska Lajos tévéjében, a baloldalról igazolt Kálmán Olga kérdésére nem cáfolta, hogy az LMP is támogatná, illetve arról beszélt, hogy bízik benne, hogy több támogatója is lesz. 

Támogat, nem támogat, támogat, nem támogat…

Az Új Kezdet alelnöke, Hohn Krisztina és Keresztes Lóránt az LMP megyei vezetője – az LMP-sek korábban csak az Új Kezdettel beszéltek

Keresztes László Lóránt, az LMP megyei elnöke szerint az köztudott, hogy egyeztetnek Mellár Tamással is, de még nincs döntés, a jövő héten derül ki, hogy a négy baranyai választókerületben kiket indítanak – addig nem kívánja kommentálni a híreket.

Az LMP-s politikus korábban többször hangsúlyozta, hogy “a Fidesszel, az MSZP-vel, vagy az abból kinövő hajtásokkal nem tárgyalnak“.

Keresztes szavai szerint tehát az LMP egy DK, vagy MSZP által indított jelöltet, így Mellár Tamást sem fogadhatná el.

MoMa: csak közösen lehet

A MoMa szóvivője, Szemán-Lévai Éva elmondta, csak akkor lesz kormányváltás, ha a demokratikus ellenzék a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indít. Az erről szóló egyeztető tárgyalásokon azt szeretnék elérni, hogy Baranya 2. számú választókerületében Mellár Tamás legyen a demokratikus ellenzék közös jelöltje.

Az Együtt nem üzenget

Az Együtt részéről szintén kissé kitérő választ kaptunk, mivel azt írták, hogy hisznek abban, hogy csak egy-egy ellenzéki jelölt tudja legyőzni a Fideszt, az erről való megállapodás, az ellenzéki pártok közötti tárgyalások kérdése és minden esélyes jelölt támogatására készek. Ugyanakkor a párt “a két pécsi egyéni választókerületben már korábban megnevezte egyéni jelöltjeit Berkecz Balázs és Rajnai Attila személyében”. Hozzátették: az Együtt ismeretei szerint Mellár Tamás a MoMa jelöltje, a MoMa a DK szövetségeseként indul, így Mellár Tamás kérdéséről a DK-val a jövőben lefolytatandó tárgyalások részeként kívánnak beszélni, nem a nyilvánosságban üzengetni.

A Liberálisoknak mindegy lenne? 

Ágoston Andrea, a Liberálisok helyi vezetője egy Facebook-bejegyzésben arra a kérdésre, hogy visszalépne-e a Jobbik javára, azt közölte: “alku kérdése, hogy melyik körzetben ki lesz az erős ember, ez még kialakul. Én le akarom váltani ezeket komolyan”.

Később azonban lapunkkal közleményben tudatta: a fenti hozzászólását kiragadtuk a szövegkörnyezetéből, mert ő soha semmilyen együttműködést nem tervezett a Jobbikkal.