Bódis újrázhat

Miután az egyetem szenátusa hatalmas többséggel ismét Bódis József, jelenlegi rektor munkájának folytatása mellett szavazott, azt kérdeztük, Pécs számára mit jelenthet másodszori kinevezése.

hirdetés

– Az elmúlt közel négy évben szorosabbra fűzte viszonyát a pécsi önkormányzat és az egyetem. Ha újból bizalmat kap a minisztériumtól is, mire számíthatunk?
– A megkezdett munkát mindenképpen erősíteni, bővíteni szeretném, hiszen mindenki számára látható: komoly előnyei származnak a pécsieknek, az önkormányzatnak és az egyetemnek is az együttműködésből. Sikerült az első kinevezésem előtti jó kapcsolatot funkciókkal megtölteni, s ez így is marad, ha megkapom a bizalmat a minisztériumtól is.

– Hol van mozgástér?
– Például minden olyan városi fejlesztési tervhez, amelyhez képzett munkaerő kell, mi is hozzájárulunk a képzési palettánk bővítésével a lehető leghamarabb. Törekszünk rá, hogy a piaci igényeket képzéseinkkel kiszolgáljuk, hozzájáruljunk így munkahelyek megteremtéséhez, befektetők pécsi megjelenéséhez.

Bódis József1

– Milyen területek jöhetnek számításba?
– A magasan képzett, idegen nyelven kitűnően beszélő – reményeink szerint – újra növekvő számú hallgatóink segítségével újabb és újabb betelepülő vállalkozások megjelenésében bízunk. A hallgatóink képességeit kihasználó – a Unisys, az IT Services – cégek vetik meg folyamatosan lábukat Pécsen. Tovább kell menni a megkezdett úton.

– Mi van folyamatban?
– Úgy néz ki, létre tudunk hozni egy technológiai transzferközpontot a kínaiakkal, a Richter gyógyszergyártóval közösen pályázunk egy vakcina-előállító üzemre, bővül a kutatóközpontban dolgozók száma. Az is látszik, hogy innovációra, termékfejlesztésre az unió remek támogatási lehetőségeket kínál. Mindez pedig a termékek gyártásának előszobája. Kialakítottuk azokat a mechanizmusokat, amelyekkel a források jó eséllyel megszerezhetőek, a meglévő szellemi erőnkkel pedig sikeres út előtt állunk ezen a területen is. A növekvő számú külföldi hallgatók további gyarapítása is cél, hiszen hasznosak számunkra.

– Ők ma a becslések szerint évi négymilliárd forintot költenek el Pécsen lakhatásra, szórakozásra. Mennyien vannak jelenleg, s mennyien lehetnek pár év múlva?
– Kudarcként élném meg, ha a ma itt tanuló külföldi hallgatók számát nem tudnánk megduplázni négy éven belül. Ez négyezer jól fizető hallgatót jelentene a mai kétezerrel szemben. A pécsieknek és az egyetemnek is érdeke, hogy minél több külföldi fizetős diák tanuljon a városban, s ezért mindent meg is szeretnék tenni a várossal közösen.

Korábban írtuk:

Bódis újrázhat

Nagy többséggel ismét Bódis József szülészorvost, a Pécsi Tudományegyetem jelenlegi rektorát javasolta a rektori poszt betöltésére az intézmény csütörtökön ülésező szenátusa. Kihívója, Mellár Tamás hat szavazatot kapott, míg ő 28-at.

A rektor személyéről az emberi erőforrások minisztere május 15-ig dönt, a vezető megbízatása július 1-jétől négy évre szól.

A jelenlegi, s várhatóan munkáját folytató rektor interjút adott lapunknak annak kapcsán, mit jelenthet kinevezése a pécsieknek, Pécsnek és az önkormányzatnak.

Az írás hamarosan olvasható a PécsMa.hu-n.

[box title=”Még nem 100 százalék…”]Az egyetemek vezetésére az állam, azon belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma ír ki pályázatot, s az is bírálja el, hogy a szakmai munkák megfelelnek-e a kiírásban foglalt feltételeknek. Az egyetem rektorválasztó szenátusi ülésen arról dönt, hogy kit javasol a minisztérium számára kinevezni a posztra. Az esetek nagy többségében az állam elfogadja a szenátus döntését, de volt már több példa arra, hogy nem így történt. Amennyiben az intézmény irányításában súlyos problémák merülnek fel, vagy gazdaságilag indokolt, a minisztérium dönthet másként is.[/box]

Pécs gratulál a PTE új rektorának

“Gratulálok a Pécsi Tudományegyetem újraválasztott rektorának, prof. Dr. Bódis Józsefnek. Bízom benne, hogy az a példa nélküli együttműködés, amely az elmúlt években jellemezte Pécs és a PTE viszonyát, továbbra is fennmarad, sőt erősödni fog.

Pécs számára mindig is fontos volt az egyetem, büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legkomolyabb, legnívósabb felsőoktatási tudásbázisa működik Pécsett.

2010-től igyekeztünk a gyakorlatban is még inkább összekapcsolni Pécset és az egyetemet, hiszen ez közös érdekünk. Ennek köszönhetően számos programot tudtunk megvalósítani. Ilyen volt például az, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia készítésében és az ehhez kapcsolódó Partnerségi Terv megvalósításában több kar szakemberei vesznek részt.

A szociális városrehabilitációs projektek előkészítésében a Pollack Mihály Műszaki Kar, valamint a BTK Szociológia Tanszék és a Romológia Tanszék munkatársai vesznek részt. Több karra kiterjedően segítették az Egyetem szakemberei – önkéntesen – Pécs Város Helyi Esélyegyenlőségi tervének elkészítését, mely jelenleg országos szinten is követendő példa. Létrehoztuk a Polgármesteri ösztöndíjat, hogy támogatni tudjuk a kiemelkedő tanulmányi és kutatási eredményeket elérő hallgatókat, de fontos megemlíteni a Fecskeházi lakásokat is, ahol fiatalok, egyetemi oktatók és egyetemi hallgatók bérelhetnek lakásokat igen kedvezményesen.

Számos példát lehetne még említeni, de a célunk az, hogy az egyetem és a város kapcsolata, közös gazdasági érdekeltségei, közös projektjei még tovább erősödjenek. Úgy vélem, erre komoly esély van, különös tekintettel a következő, 2014-2020-as uniós ciklusra, amely során páratlan gazdasági lehetőségek nyílnak meg Pécs számára.

Továbbra is számítok tehát a Pécsi Tudományegyetemre, az itt oktató pedagógusokra, a dikákokra és az itt felhalmozott tudásra és szellemi tőkére, amely elválaszthatatlan Pécstől.

Rektor Úrnak gratulálok és további sikeres munkát kívánok a számára!

Páva Zsolt
Pécs polgármestere”

  • Új-nak

    hogy le kell építeni az egyetemen, az egyrészt a központi adminisztráció felduzzasztott létszámának köszönhető, bár onnan a legutoljára fognak leépíteni.
    Hogy máshonnan miért kell, az az legkevésbé BJ “bűne”. Az Egyetem költségvetése 2012-höz képest 26%-al kevesebb.

  • Új

    munkahelyek? Eddig csak leépítésekről szóltak az egyetem munkaügyi hírei, valamint ilyen alacsony hallgatói létszám még sohasem volt.
    Hályog a szemen, blabla a szán!