Hétezer lakat fér az új falra

Bodrogi Gyula helyezte el az első lakatot a hétfőn átadott új pécsi lakatfalon. A 8×3 méteres építményt a Sétatéren állították fel, körüljárható és bárhol lakatolható.

hirdetés

– Vágyaink, álmaink teljesülését várhatjuk, ha lakatot helyezünk el a pécsi lakatfalon, ezért arra buzdítok mindenkit, hogy – csakúgy, ahogy most én – bátran keressünk zárat, s rögzítsük azt Pécs új ékességén. Hiszen ez a fal csak akkor lesz készen, ha lakatokkal lesz tele – ezekkel a szavakkal adta át jelképesen Pécs új lakatfalát Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze. A színművész az ezekben a napokban zajló POSzT díszvendégeként köszöntötte az összesereglett ünneplőket.

Bodrogi is lakatolt

Páva Zsolt polgármester, aki maga is felrakott egy lakatot, azt mondta lapunknak: a mindenkori városvezetés feladata, hogy óvja, gondozza a turistalátványosságnak is számító lakatfalakat. Hozzátette: ha ez – a harmadik – fal is, újabbat épít a város.

A „Pécs arca” címmel is rendelkező modell, Weisz Fanni szerint Pécs büszkesége a lakatolás és a lakatfalaknak varázserejük van.

Fanni szerint varázsereje is van

Az új pécsi lakatfalat – amelyet egyébként a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes külön dallal köszöntött – a Sétatér keleti végénél, Csontváry Kosztka Tivadar szobránál állították fel. Összesen százötven, ujjnyi vastag, hármasával összehegesztett acélcső illeszkedik a sétálóutca fasorába, és a 8×3 méteres „építmény” körbejárható, bárhová lehet rajta laktot erősíteni, amelyből hétezret is elbír.

A terveket Zöldhegyi Zoltán pécsi egyetemista jegyzi. Mint azt lapunknak a Pollack hallgatója elmondta, összesen tíz koncepció közül választotta ki azt a tervet, amellyel indult a város pályázatán. Célja az volt, hogy a lehetőségek szerint minél több lakat elférjen az alkotáson, de úgy, hogy ezeket a későbbiekben is meg lehessen találni.

A turisták megőrülnek érte

A pécsi önkormányzat még márciusban hirdetett pályázatot az új pécsi lakatfal tervezésére.

A győztes terv kivitelezését a Matro Kft., egy pécsi vasipari vállalkozás saját költségén végezte el. A kiírásra negyven pályamű érkezett, amelyek közül a zsűri hármat díjazott 70, 50, illetve 30 ezer forinttal, körülbelül 1500 szavazat alapján pedig a közönségdíjat is odaítélte.

[frame]

Senki sem tudja, honnan ered

Az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született a pécsi lakatolás eredetére. Az egyik szerint először egy kollégista tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások szerint a lakatok elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak. Mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel a városhoz vagy egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott lakatok tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több, Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba. A lakatfal fejlesztésére azért volt szükség, mert a lakatok száma évente több ezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.

[/frame]