Bognár Szilvia: “A Misina Ötletbörze minden részében jelen volt a szakmaiság és a nyilvánosság”

Ahogy azt megírtuk, februárban véget ért a Misina Ötletbörze szavazása, a több mint 19 ezer voksból a legtöbbet pedig az „Aktív Misina” koncepcióterv kapta, ami egy természetjárók és sportolni vágyók igényeit teljeskörűen kielégítő mozgás- és túraközpontot vázol. A pécsieket megmozgató rendhagyó kezdeményezésről és a szavazás eredményéről beszélgettünk Bognár Szilvia alpolgármesterrel.

hirdetés
Uránia Mozi

-Miért döntött úgy a városvezetés, hogy a Misina-tető felújításába bevonja a pécsieket? Miért volt a fejlesztés társadalmasítása ennyire kiemelt ennél a projektnél?

-A társadalmasítás, a döntési folyamatok láttatása és a pécsiek bevonása ebbe a folyamatba határozott igényünk. A Misina-projekt erre egy kiváló példa és a közel 20 ezer megmozgatott pécsi bizonyítja, hogy a választópolgárok részéről van erre nyitottság. Személyes véleményem az, hogy felénk ez elvárás is, és ez így van jól.

Bognár Szilvia: “Igazolni látom azt, amit hirdetek”

-Mit gondol a projekt lebonyolításáról?

-Örömmel tölt el, hogy a folyamat minden részében jelen volt a szakmaiság és a nyilvánosság. Azt az olvasóknak tudniuk kell, hogy a városvezetésben – és ezalatt a döntéshozó testületet, a közgyűlést értem – minden verdiktünkkel óriási felelősséget vállalunk, és hiába a közgyűlésben meglévő szürkeállomány, szakmai kérdésekben kell az elismert, tapasztalattal bíró szereplők bevonása is. Ezzel nő az esélye a professzionalitásnak és a választásaink legitimációjának is. Nem mulasztom el itt sem és hangsúlyozom, hogy városunk főépítésze óriási szakmai biztonságot jelent Pécsnek.

Ráfér a területre a megújulás

-Említette, hogy közel 20 ezren szavaztak a 3 koncepciótervre. Mit szól ehhez az eredményhez, mit jelent, mit jelez ez a városvezetés számára? Továbbá, mit gondol arról, hogy az első két helyezett között pár szavazatnyi különbség volt csak? 

-Igazolni látom azt, amit hirdetek. A láthatóság és átláthatóság alapvetően fontos a választópolgárok számára, és mint mondtam, kell, hogy legyen bennünk is határozott igény erre. Csakis így érezhetjük mindannyian magunkénak a döntéseket. Szoktam mondani a közvetlen munkatársaimnak és képviselőtársaimnak, hogy a demokrácia tud fájdalmas lenni, hiszen időnként a személyes meggyőződéseink ellenére születik meg a többségi akaraton nyugvó döntés, de mégis ott a kapaszkodó ilyen esetekben, hogy a közös elhatározás kollektív bölcsességen nyugszik, és ez sokkal kevésbé magányos dolog, mint egy személyben eldönteni bármit is.

Az alpolgármester örül a szavazás eredményének

-Lát lehetőséget arra, hogy a néhány szavazattal lemaradt “Családi Misina” szavazóit úgymond kiengeszteljék valahogy? Gondolok itt például arra, hogy össze lehet-e vonni valamelyest a két koncepció egyes részleteit?

-A kivitelezés részleteibe ma még korai lenne belemenni, azt azonban hiszem, hogy az „Aktív Misina” izgalmas és szerethető lesz minden, a Mecsek látványosságai iránt érdeklődő pécsi számára, valósuljon meg bármilyen kiegészítő elemekkel is.

-Ön személy szerint melyik tervre szavazott és miért?

-Úgy fogalmaznék, hogy örülök a döntésnek (kacsint).

-Van tervben olyan hasonló fejlesztés a városban, amelynek során ezt az aktív, pécsiek bevonásával lefolytatott társadalmasítási formát tudnák használni?

-A munkám során nem tudok más hozzáállást elképzelni, csak olyat, ami a közösségi részvételen alapul.

A Misina Ötletbörze a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00002 – a Misina-tető fejlesztése projekt keretében valósult meg.