Négyen jelentkeztek a pécsi múzeum vezetői pozíciójára, a szakmai bírálóbizottság április elsején hallgatta meg őket.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, a pécsi Janus Pannonius Múzeum jelenlegi igazgatójának ötéves megbízása idén január végén lejárt, a pozíció betöltésére ezért az önkormányzat tavaly szeptember végén hirdetett meg pályázatot, ami viszont idén februárban eredménytelenül zárult. Ennek oka az volt, hogy a három pályázót – mindhárman a múzeum dolgozói – meghallgató szakmai bizottságban szavazott a múzeum közalkalmazotti tanácsának volt elnöke is, mint később kiderült, feltehetően jogosulatlanul. Ezzel kérdésessé vált a bírálati folyamat érvényessége. A városvezetés – jelen esetben Péterffy Attila polgármester, élve a járványügyi veszélyhelyzetben ráruházott jogkörével – ezért új pályázatot írt ki, Csornay Boldizsár múzeumigazgató megbízását pedig május végéig meghosszabbították.

Bognár Szilvia, Pécs kulturális területért felelős alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy az újonnan kiírt pályázat leadásának határideje március utolsó hétvégéjén lejárt, az igazgatói pozícióra pedig összesen négyen jelentkeztek: ketten közülük az első pályázatra is jelentkeztek, ketten pedig új aspiránsok.

A pályázókat az alpolgármester által vezetett héttagú szakmai bírálóbizottság – amelyben a Művészeti Tanács, valamint a szakmai- és érdekvédelmi szervezetek képviselői, illetve önkormányzati képviselők is helyet kaptak – április elsején hallgatta meg. Bognár Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy

a bizottság tagjai színvonalas pályaműveket ismerhettek meg, és a jelöltekkel zajló személyes beszélgetések is inspirálóak voltak.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a bizottság a meghallgatás alapján egy ajánlást fogalmaz meg a polgármester számára, aki a járványhelyzetben a végső döntést meghozza. Mint mondta a polgármester a közgyűlést helyettesítő online konzultáción minden döntés előtt kikéri a képviselők véleményét. Magyarán a testület szavaz, amit a polgármester figyelembe vesz – mondta az alpolgármester.

Végezetül hozzátette, hogy a véleményező bizottsági ülést követő online konzultáción, azaz április 20-án születhet döntés a Janus Pannonius Múzeum új igazgatójáról.