Csaba testvér “gyermekei”

Nyolc gyermek öt pécsi családnál – egy mecsekszabolcsi baráti kör immár második éve látja vendégül az erdélyi árvákat. A befogadó családok szerint ők sokkal többet kapnak a gyerekektől.

hirdetés

Alighanem hagyományt teremtettek néhány évvel ezelőtt Mecsekszabolcson, hiszen egyre többen fogadják be az Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett szovátai gyermekotthon lakóit az egykori faluból lett városrészben. Idén nyolc gyermeket helyeztek el öt családnál, akik így Pécsen egy kicsit kiszakadhatnak a szürke, olykor borús mindennapjaikból.

– Tizenéves gyerekek, fiatalok vendégeskednek nálunk – mesélte Domonkos Anna, aki felvállalta a szervezést, a fiatalok pécsi kirándulását. A református hitoktató, tanári végzettséggel is rendelkező asszony az előzményekről szólva azt mondta, hogy egy szabolcsi ismerősük már évekkel ezelőtt vendégül látta a gyerekeket, aki dolgozott kint Erdélyben nevelőszülőként.

– Az ötlet tőle származik, és tavaly óta egy baráti kör vállalta fel, hogy továbbviszi az ügyet – mesélte. Az erdélyi fiatalok egy hetet töltenek el Pécsen, s közben kisebb kirándulásokat is tesznek, így például a szigetvári várat nézték meg, de a Leonardo-kiállításra és a városháza tornyába is elvitték őket. A programokra, a költségekre a városi önkormányzat és a településrészi önkormányzat is ad támogatást, de a helyiek is rengeteget tesznek.

erdélyi gyerekek1
Hatalmas élmény a pécsi kiruccanás a gyerekeknek

– Előfordul, hogy megszólítanak bennünket az utcán Szabolcsban, és adnak pénzt fagyira vagy  idős emberek adnak néhány ezer forintot. Ezek az apró segítségek nagyon sokat jelentenek, de valójában a gyerekek adnak  igazán sokat nekünk – tette hozzá.

A vendégeket igyekeznek a helyeikkel is minél jobban megismertetni, miközben a pécsi, szabolcsi rászorulókat is bevonják a programokba. Így, most is egy nagyjából negyven főből álló közösség mozog együtt.