Bokrosék is gyűjtenek aláírást Pécsen

Még nem végleges ugyan a lista, de már szépen sorakoznak azok a szervezetek, amelyek indulni akarnak az őszi választáson. Úgy tűnik, most nem lesznek minipártok a választáson.

hirdetés

A Nemzeti Választási Bizottság máris nyilvántartásba vett több olyan kisebb szervezetet, akik a nagyok mellett már tavasszal is megjelentek az országgyűlési választáson az indulók között. Megpróbáltunk utánajárni, mely melyik kispártok próbálkoznak majd Pécsett is, illetve Baranyában. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes szervezetek nem fővárosban kérik a regisztrációjukat, hanem helyben, a Baranya megyei területi választási bizottságnál (Persze az MSZP, a Fidesz, a Jobbik mind a Nemzeti Választási Bizottságnál kérte a regisztrációt.)

A megyei választási bizottság elnöke, Göndöc András a minap közölte, a bizottság az Összefogás Pécsért Egyesületet, a Sygeth Civitas Egyesületet, a Szigetvári Emberekért egyesületet, a Forum Sopianae Egyesületet, a Tisztelet Komlónak Egyesületet, a Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviseletét, a Siklósi Kapocs Egyesületet, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesületet, valamint a Baranyai Emberek Szövetségét vette nyilvántartásba.

A többségük nem pécsi szervezet és nem is Pécsett indulnak majd, így nem is kértek aláírásgyűjtő ívet a pécsi városházán.

A nagypártok mellett csupán az Összefogás Pécsért Egyesület és a Modern Magyarország Mozgalom Párt jelentkezett ilyenért a helyi választási irodánál. Az utóbbit Bokros Lajos, egykori pénzügyminiszter vezeti, tehát ők is szeretnének képviselőt küldeni a pécsi közgyűlésbe. (A Forum Sopianae Egyesület pedig az MSZP-vel közös listát állít, így ők külön nem is jelentkeztek ívekért.)

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nem igazán lesz bábeli zűrzavar a pécsi szavazólapokon. A Nemzeti Választási Bizottság által nyilvántartásba vett szervezetek közül a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) Pécsett tavasszal is megpróbált mandátumot szerezni, nagyon kevés sikerrel (136 szavazatot kapott jelöltjük a 2-es választókerületben.)

Ők baranyai listát állítanak ugyan, de pécsi jelöltjeik nem lesznek. A párt még tárgyal arról, hogy kiket támogat majd az egyébként más párok színeiben induló jelöltek közül.

Az AQUILA Párt nem indul Pécsen, azt mondják, nincs nagyon pénzük, inkább decembertől építkeznek majd, és akkortól lesz országos hálózatukat. A Magyar Nemzeti Rend Párt szintén kérte a regisztrációt, ám a tavaszi választások után a Facebook-oldaluk sem frissült, elérhetőségük pedig nincs a honlapjukon.

A Magyar Igazság és Élet Pártját egy ügyvéd vezeti, akitől megtudtuk, ők sem nem indítanak jelöltet a városban, hasonlóképpen a kommunizmus megteremtését célul kitűző Népi Front Párthoz. Számos, nyilvántartásba vett „kispártot” is szerettünk volt még megkérdezni, de nem voltak elérhetőek, vagy nem is volt nyilvános telefonszámuk.

 

Címlapfotó: mno.hu