Bölcsészként is lehetünk ácsok

Évek kellenek az eredményekhez

Pécsen tartották a minap az Országos Szakképzési Tanévnyitót, amelynek fókuszában a kormány azon törekvése állt, hogy minél többen szerezzenek biztos megélhetést biztosító szakképesítést. Metzger Tibor, a nemrég létrehozott Pécsi Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondja, hogy bárki ingyenesen szerezhet értékes szakmát – még ha esetleg bölcsészdiplomával is rendelkezik.

hirdetés

Július elsejével alakult meg a Pécsi Szakképzési Centrum, amely tizennégy pécsi, illetve baranyai szakképző iskola hatékony működtetéséért, koordinációjáért felel. A központ legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy olyan irányító szervként tevékenykedjen, amely segítséget tud nyújtani olyan vállalkozások számára, amelyek megjelennek a pécsi-baranyai munkaerőpiacon.

– Alapvető probléma, hogy a munkaerő-piaci igények és a szakmát tanuló diákok elképzelései nem feltétlenül esnek egybe. Egy példa: nagyon kevesen jelentkeznek ácsnak, annak ellenére, hogy ez a szakma biztos egzisztenciát jelentene – mondta Metzger Tibor, a centrum vezetője, ezért tartja fontosnak a szakember azt a kormányzati szándékot, hogy a második szakma megszerzése ingyenes.

metzger tibor
Metzger Tibor szerint cél, hogy minél többen tanuljanak szakmát.

– Kibővült a szakképzés hozzáférhetősége azzal, hogy a második szakmáját mindenki ingyenesen megszerezheti – akár esti, akár levelezős képzésben, méghozzá felnőttoktatás keretében. Ez nem keverendő össze a felnőttképzéssel, hiszen ez utóbbi a tanfolyami rendszert jelenti, ahol többnyire pénzbe kerül a képzés.

A lényeg tehát az, hogy bárki, akár egy bölcsészdiplomával rendelkező ember is, minden további nélkül jelentkezhet felnőttoktatási képzésre, mindenféle felső korhatár megkötése nélkül; tehát akár nyugdíjhoz közel állók is szerezhetnek újabb szakmát, újabb végzettséget.

A főigazgató szerint (is) jelenleg rendkívül nehéz találni jó szakembereket. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy kereslet-túlsúlyos a szakemberpiac, azaz keresik a valóban jól képzett, kvalifikált szakembereket.

– Ez a munkavállaló szempontjából azt jelenti, hogy könnyen el tud helyezkedni, hiszen tudására nagy a kereslet. Ez a felfogás azonban egyelőre sajnos nehezen megy át a köztudatba, nehezen válik a mindennapok gyakorlatává. Stratégiai célunk, hogy a nappali rendszerű oktatás minőségi megújításán túl a felnőttoktatást és a felnőttképzést is bevezessük a hétköznapokba. Természetesen  nemcsak azoknak, akiknek nincs munkahelyük és állást keresnek, hanem azok számára is, akik a több lábon állás jegyében úgy gondolják, hogy később még jól jöhet számukra, ha rendelkeznek elismert szakmával.

Egyelőre hétezren a baranyai szakképzésben
A Pécsi Szakképzési Centrum égisze alá tartozó szakképző iskolákban jelenleg mintegy hétezren tanulnak. Bár ez soknak tűnik, az oktatási rendszerben tanulók összlétszámához képest kevés, hiszen a rendszer sokkal több tanuló képzését bírná el. Hiányszakmának számítanak az építő- és fémipari- továbbá általában a műszaki jellegű szakmák.