Bőrklinika: a nyártól Pécsé lesz

Évekig tartó ügyezés után idén döntöttek úgy, mégsem költözik fel a domboldalra a patinás pécsi gimnázium. A zirci apátsággal ugyanis megegyezett Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról, hogy a város felújítja az ingatlant, míg annak tulajdonosa, az apátság, biztosítja az oktatási tevékenység folytatását.

hirdetés

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint hosszú távra, legalább 10 évre szóló bérleti szerződést kívánnak kötni a zirci apátsággal, az első javaslatukat már postázták is. Az épület megújítására két pályázatot is beadtak, amennyiben sikerrel járnak, akkor több száz millió forintot költhetnek az intézmény felújítására, energetikai korszerűsítésre, a tantermek rendbetételére. Az alpolgármester szerint optimális esetben 2013-ban már elindulhatna a fejlesztés is.

Ennél azonban egyelőre képlékenyebb, a Leőwey-ügyben érintett bőrklinika tömbjének sorsa. A korábban megkötött szerződés szerint a város a klinikáért cserébe megkapott egy, az egészségtudományi kar által használt ingatlant, egy Rókus utcai épületet, valamint 150 millió forintot. Erre amiatt volt szükség, mert a korábbi – időközben elvetett tervek szerint – itt kapott volna helyet a gimnázium.

Az alpolgármester szerint várhatóan jövő év közepére költözik ki az universitas az épületből, ezt követően kereshetnek funkciót a háznak.

– Még nem dőlt el, mi lesz a sorsa, de véleményem szerint építési területté kell átminősíteni a területet, le kell bontani a felesleges épületrészeket, majd pedig hasznosítani – mondta.

Nem lesz egyszerű dolga a városnak.  Cseh Attila ingatlanforgalmi szakértő szerint nem sok esély van a nagy értékű ingatlanok eladására, hiszen bár több ilyet is árulnak Pécsen, érdeklődő sincs rájuk évek óta. Az ingatlanpiac teljesen beállt – összegzett.

A bőrklinikáról szólva elmondta, a korszerűtlen ház felújításához az épületet nagyjából negyven százalékos készültségi foknak megfelelő szerkezeti állapotig kellene visszabontani. Egy jó minőségű épület bekerülési költsége négyzetméterenként nagyjából 200-220 ezer forintba kerül – ezzel kellene számolni a klinika esetében is.