Börtön: alig fizetnek maguk után

Költségtérítést szednének a raboktól és önfenntartó börtönöket hoznának létre Magyarországon, miután a kormány új büntetés-végrehajtási kódexet szeretne bevezetni. Pécsen közvetlenül csak 330 forintot fizetnek ma ellátásukért az elítéltek. 

hirdetés

A több törvénymódosítás után sor kerülhet a büntetés-végrehajtási kódex átírására is, amelyet még 1979-ben alkottak meg. A cél az lenne, hogy olyan rendszer alakuljon ki, amelynek köszönhetően a börtönökből kikerülő elítéltek minél inkább vissza tudnának illeszkedni a társadalomba. Ehhez növelnék a foglalkoztatást, az oktatást hatékonyabbá tennék, valamint törekednének az önellátó intézmények létrehozására.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg munkát kell(ene) adni az elítélteknek, ráadásul olyat, amiből még bevételt is lehet szerezni, miközben a munkanélküliség a falakon túl is gondokat okoz.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a létszám megközelíti a 180 főt, ami 145 százalékos túltelítettséget jelent – bár ez nem tér el az országos átlagtól. Pécsett egyébként sokszor az előzetesen letartóztatottakat helyezik el, s mivel szabadulásuk bizonytalan, így nehezebben vonhatók be a munkába.

A BVOP sajtóirodáját vezető Szalai Tímea közölte: törekszenek arra, hogy minél többen dolgozzanak, jelenleg a fogvatartottak 65 százalékának tudnak munkát adni, ezért az előző évi minimálbér egyharmadát kapják meg.

Ezt a pénzt telefonálásra, hozzátartozóik támogatására használhatják fel, valamint vásárolhatnak az intézetekben működő boltban, kiegészíthetik ellátásukat. Ezek mellett a dolgozó fogvatartottaktól napi 330 forintot levonnak a tartási költségeikre.

Ez azt jelenti, hogy egy iskolai menzának megfelelő napi díjat sem fizetnek közvetlenül, miközben ellátásuk, őrzésük a speciális körülmények alapján jóval többe kerül. Igaz, hogy a munkájuk után is kevés pénzt kapnak.

Két típusú munkát tudnak biztosítani számukra: vagy intézeten belüli ellátással, fenntartással kapcsolatos feladatokat kaphatnak, vagy pedig 12 gazdasági társaságnál munkálkodhatnak.

A börtöncégektől rendelhető termékek és tevékenységek köre széles: textilipari termékeket, munkaruházatot, alsó- és felsőruházatot, lábbeliket, fűrészárut, egészségügyi papírt vásárolhatunk tőlük, de nyomdát is üzemeltetnek, fémszerkezeteket, épületelemeket gyártanak, iroda- és konyhabútort készítenek.

Az új jogszabálytervezetet immár társadalmi vitára bocsátották, az elképzelések szerint 2014 végén léphetnének életbe a módosítások.

 • indulhat a trafikos népszavazás!!!!!!!!!!

  Indulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazáshoz
  2013. szeptember 12., csütörtök, 13:03 • Utolsó frissítés: 1 órája
  Szerző: hvg.hu

  Címkék: népszavazás; trafik; Országos Választási Bizottság; Kúria; trafikmutyi;

  kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm Twitter
  Elindulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazásokról, miután a Kúria jóváhagyta az Országos Választási Bizottság erről szóló döntését. A dohánytermékek árrésének csökkentéséről, illetve a trafikban árulható termékekről szóló kérdést egy magánszemély nyújtotta be, aki az Origónak azt mondta: mindent megtesz, hogy összegyűjtse a 200 ezer aláírást.

  Az Országos Választási Bizottság júliusban döntött: lehet népszavazást tartani arról, hogy 10 százalék helyett 3,3 százalék legyen az árrés, vagyis a nyereség a dohányterméken. Korábban jóváhagyták már azt a kérdést is, amely arról szól, hogy csak dohánytermékeket lehessen árulni a trafikokban.

  A Kúriánál négyen kifogásolták a határozatokat, de a Kúria ezeket csütörtökön elutasította, ami azt jelenti, hogy elkezdődhet az aláírásgyűjtés ezekben a kérdésekben.

  Négy hónap alatt kell 200 ezer aláírást összeszedni ahhoz, hogy kiírják az ügydöntő népszavazást, amelynek eredménye kötelező lesz a parlament számára.

  Bíró Zoltán, a kérdések benyújtója azt mondta az Origónak: mindenképp össze akarja gyűjteni az aláírásokat, ezért már le is foglalt egy honlapcímet, a http://www.nemzetinepszavazas.hu-t, amelyről bárki letöltheti majd a hivatalos íveket.

  Korábban kormánypárti képviselők azt mondták, hogy nem aggódnak a trafikos népszavazások miatt, mert a legrosszabb esetben még a népszavazás előtt módosítják a törvényeket.

  Az ellenzéki képviselők is azt mondták korábban: biztosak benne, hogy a kormány nem engedi, hogy a választók véleményt mondjanak a trafikügyekről.