Börtön is járhat a húsvéti nyusziért

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a húsvéti ajándéknak vásárolt állatokat nem ritkán magukra hagyják az ünnep után. Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, ezért letöltendő börtön is kapható – figyelmeztetett az egyesület.

hirdetés

Immár azonban nemcsak vásárolják, hanem kölcsönzik is a nyuszikat. Így a gyerekek kiélhetik magukat pár napon, agyondédelgethetik, simogathatják a nyuszit. Nagy veszélye a szolgáltatásnak, hogy a kölcsönbe adott állatok nem olyan kondícióban kerülnek vissza, amilyenben a családhoz kerültek. Sokan nem tudják, hogyan kell gondoskodni, etetni-itatni a befogadott kisállatot.

Gyerek és kutya
Imádják a kicsik az állatokat, de gyakran helytelenül bánnak velük

Farkas Tamás, a Misina Állatvédő egyesület vezetője elmondta, ők sosem adtak ki nyulakat Húsvét idejére. Sőt, abszolút nem adnak bérbe állatokat. A vezető szerint az egyesületük profilja szigorúan a befogadás és az örökbeadás, nem a kölcsönzés. Ha örökbefogadunk egy állatot, legjobb, ha a kutyára esik a választás, ők várnak a legtöbben gazdira.

A Misinánál egyébként nem egyszer azért hoznak vissza örökbeadott állatokat, mert a befogadó családok rosszul bánnak velük, és nem tudják, mit jelent az állattartás. Így volt, hogy a kutyust elhanyagoltan, rosszul táplálva vitték vissza a menhelyre, ahol új gazdákat kellett találni nekik -meséli Farkas Tamás.

Minden esetben benne van ez a kockázat az örökbeadásban, ám szerencsére nem gyakoriak az ilyen esetek. Aki szeretne örökbe fogadni, gondozni egy állatot, az általában komolyan, megfelelően felkészült minden téren, tudja mekkora felelősséggel jár a nevelés, és hogy nem egy pár hétre, hónapra, hanem hosszú évekre vesz magához egy állatot.