Börtön – nem börtön, börtön – nem börtön

Úgy tűnik, még nem reménytelen, hogy Pécsen új börtön épüljön, miután a belügyminisztérium által az év első felében az önkormányzatok számára új fegyintézet létrehozására kiírt pályázat eredményéről még nem született döntés.

hirdetés

Az egyik hírportál még július elején írta meg, hogy információi szerint nem találtak alkalmas helyszínt Baranya megyében az új, 500 elítélt befogadására alkalmas új börtönök megépítésére. Pécs mellett Sellye és Komló önkormányzata is pályázott, az utóbbi város pályaműve azonban felkerült a tartaléklistára. A lap szerint a kiválasztott kilenc helyszín mindegyike a Balassagyarmat-Békés vonaltól északra és északkeletre található.

Lapunk megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát a pályázat eredményét illetően. Sokat nem tudtunk meg. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által közölt válaszban egyelőre semmi konkrétum nem hangzott el.

börtön2

Ahogy a BVOP kommunikációs főosztálya fogalmazott, a benyújtott pályázatokat a kiírásban megfogalmazott kitételek szerint áttekintették, de ezt már eddig is tudtuk. A főosztály annyit tett még hozzá, hogy a döntés a későbbiekben várható.

Az a válaszból nem derült ki, hogy pontosan mikor hirdetnek eredményt – a döntést elvileg már május végén meg kellett volna hozni –, de így addig is van remény arra, hogy a baranyai megyeszékhely befutó lehet. A pécsi pályázat talán az egyre nagyobb gondot okozó illegális bevándorlók miatt is esélyes lehet, hiszen több szakértő szerint is áttolódhat a migránsok útvonala Baranya és Horvátország felé, így a várható emberáradat ideiglenes elhelyezésére a Pécs melletti Martonfára tervezett befogadóállomás sem lehet tökéletesen alkalmas, az esetleg Pécsen felépítendő új intézmény viszont enyhíthetne a gondokon.

Az eredeti pályázat

A kiírás feltételei között szerepelt, hogy legalább 250 ember számára kell munkát biztosítani az új, 500 fő befogadására alkalmas börtönben; a dolgozók közül legalább minden negyediknek felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, a többieknek pedig legalább érettségizetteknek kell lenniük.
A felajánlott ingatlan környezetében megfelelő lakhatást kell biztosítani a személyi állomány és családtagjaik részére, emellett természetesen óvodának, iskolának, kórháznak kell működnie a területen.
Mindezek mellett kritérium még, hogy az ingatlan könnyen megközelíthető legyen az ország bármely területéről, azaz főleg autópálya vagy főút mellett helyezkedjen el, s a terület közelében legyenek olyan munkahelyek, ahol az elítélteteknek legalább a fele dolgozhat. Információink szerint a fogvatartottak számára jó néhány jellegű munkát tudnak biztosítani, így WC-ülőkét gyárthatnak, hulladékokat szortírozhatnak, vagy éppen munkaruházatot készíthetnek.