Borzalmas, embertelen világégésre emlékezett a város

A Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület, a H.O.H.E. pécsi ifjúsági tagozata és a Pécsi Magyar-Orosz Baráti Társaság a II. világháború befejezésének 74. évfordulója alkalmából megemlékezést szervezett a pécsi temetőben. 

1945. május 9-én ért véget a II. világháború, erre emlékeztek a pécsi temetőben összegyűltek.

Őri László, Pécs alpolgármestere a megemlékezésen kiemelte, Európa 20. századi történelme a világháborúk története, hiszen bő 20 évvel a nagy háborúnak nevezett, pusztító I. világháború után, 1939. szeptember 1-én kitört a II. világháború, mely újra lángba és vérbe borította a kontinenst, közel 40 millió ember életébe került. 

– A 40 millió halottból körülbelül 30 millióan voltak katonák, a pécsi temetőben is több százan nyugszanak közülük magyarok, oroszok, bolgárok, németek, sokan közülük hazájuktól távol. Az embertelen és értelmetlen pusztítás áldozatai ők, akik most már örökre békében nyugszanak egymás mellett – mondta Őri László, hozzátéve, hogy ha a világot nem az akkori nagyhatalmak agresszív, álmokat kergető politikája irányította volna, akár békében is élhettek volna, nem harcolva egymással. 

Elmondta azt is, hogy a katonák nem voltak egymás ellenségei, nem gyűlölték egymást, csupán a családjuk boldogulása érdekében végezték munkájukat. A sírok mutatják a háború szörnyűségét és figyelmeztetnek rá, hogy Európa csak békében maradhat meg. 

– 74 évvel ezelőtt az akkori legmodernebb fegyverekkel zajlottak a borzalmas események, ma pedig egy új jelenség érzékelhető. A birodalmi törekvések új mezben, politikai korrektségnek álcázott modern ideológiával felfegyverezve akarják ránk kényszeríteni az elképzeléseiket. Ma nem falakat bombáznak, nem a lakosságot lövik, hanem Európa alapjait – a keresztény gyökereket, az évezredes nemzeti kultúrát – kérdőjelezik, támadják meg. Ma a globális világ mindenhatóságát hirdető hamis eszmék veszélyeztetnek minket. Lappangó háború ez, álcát viselő ellenséggel. Úgy kell Magyarország és Európa megvédésére készülnünk ezekkel szemben, hogy megerősítjük értékeinket. Kötelességünk küzdeni a hazánkért, ahogy közel 75 éve a katonák is tették – zárta gondolatait az alpolgármester.

A megemlékezés után a szerb ortodox, illetve a római katolikus egyház nevében az emlékművel megáldották és a megjelentek elhelyezték a koszorúikat.