Böszörményi nem állít szobrot ebben a “ki….tt városban”

Amíg garázda, addig nem járul hozzá egyetlen szobra felállításához sem ebben a “kib…tt városban” – ezt írta Böszörményi István Facebook-bejegyzésében. Böszörményi arról vált széles körben is ismertté, hogy leöntötte Kligl Sándor Weöres-szobrát.

hirdetés

A pécsi művész ősszel liszttel szórta le a Király utcában elhelyezett Weöres Sándor-szobrot, így akart tiltakozni az alkotás ellen, ami szerinte giccses. Később a lapunknak adott interjúban nem tudta megmagyarázni, mit ért a fogalom alatt, ugyanakkor a felállítás körülményeit, a szakvélemények elkészítését, az arra kifizetett összeg nagyságát is kifogásolta. A lisztes akció és az avatáson történt ordibálás miatt később a Pécsi Járásbíróságon garázdaság szabálysértése miatt indult ügyben a bíróság figyelmeztetésben részesítette Böszörményit.

boszormenyi
Böszörményi István most a Pécsi Tudományegyetem művészeti kara dékánhelyettesének, Lengyel Péternek címzett netes bejegyzésében fakadt ki ismét, mert szóba került egyik alkotásának felállítása.

A szobrász szerint neki feltételei vannak. Addig nem járul hozzá, “amíg papírom van arról, hogy garázda vagyok, és azt jogerős bírói döntés nem vonja vissza; amíg Klig Sándor szobra ott áll Pécs belvárosában; amíg nem indul eljárás a Kligl-zsűri jegyzőkönyvek meghamisítói ellen; amíg nem vizsgálják ki a Kligl-szobor megbízásainak korrupciós szálait, és nem vonják felelősségre az érintetteket”. Ezen kívül azt várja, hogy fizessék vissza a szobor állításra költött közpénzt, Páva Zsolt polgármester pedig a művész szerinte deficites Leonardo-kiállítás kapcsán fizessen, amiből aztán új műveket állítanak ki.

Ezt követően leszögezi, amíg nem teljesülnek ezek a feltételek, addig egyetlen szobrát sem állítja fel.