Botrány a Zsolnayban: a kisrészvényesek is Bachar Najari ellen

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra kisrészvényesei kikérték maguknak azt a hangnemet, amit Bachar Najari főtulajdonos ütött meg a gyár pénteki közgyűlésén. A város képviseletét ellátó Szabó Iván ügyvéd szerint Lentiben gyártanak Zsolnay felirattal ellátott tetőcserepet.

hirdetés

Üvöltözve, botrányos körülmények között döntött Péccsel szemben a Zsolnay-gyár főtulajdonosa, Bachar Najari arról, hogy kezdeményezi a pécsi önkormányzat és a Pécs Holding Zrt.,vagyis a kisebbségi tulajdonosok kizárását a Zsolnayból.

Forrásaink szerint a botrányos ülésen Bachar Najari még rasszizmust is emlegetett, és folyamatosan támadta a várost. Ezzel szemben a kisrészvényesek – közel húszan – mégis a város oldalára álltak, és nem akarták kizárni a pécsi önkormányzatot a cégből. Ám mivel a többségi tulajdon a szír kezében van, ezért elegendő volt az ő szavazata is döntés meghozatalához.

Szabó Iván, a várost képviselő ügyvéd szerint törvénytelen a kizárás, mert konzorciumi partnerként erről nem is szavazhatott volna Bachar Najari, csak a kisrészvényesek. Ezt ugyanakkor nem vették figyelembe, így a város a kisrészvényesekkel és a Zsolnay-családdal összefogva lép majd fel a döntés ellen.

– Személyeskedő hangnemű, a manufaktúra múltjához méltatlan közgyűlés volt, az egyik kisrészvényest is durván megsértette a FEB elnöke – mondta Szabó Iván a közgyűlés után, aki szerint arra sem kaptak magyarázatot, hogy a NAV milyen ügyben folytat nyomozást a gyárban, vagy milyen mérleggel rendelkezik a manufaktúra.

WP_20160429_12_12_31_Pro

Az ügyvéd ezt követően be is mutatott egy hódfarkú tetőcserepet, amelyen jól olvasható volt a Zsolnay-felirat. Mint mondta, ezt a terméket Lentiben állították elő, ahol 300 ezer ilyen terméket gyártanak, így jogosak azok a félelmek, amelyek arról szólnak, hogy a Zsolnayk gyártását kiszervezik.

WP_20160429_12_09_28_Pro
Lentiben gyártják a Zsolnayt?

Bachar Najari felesége, Cséplő Petra, az igazgatótanács elnöke lapunknak azt mondta, hogy kérdezzük meg, lopta-e Szabó Iván a cserepet? Hozzátette: vannak beszállítóik, de a tetőcserép Pécsen készült, és állnak a NAV-os vizsgálat elé, együttműködnek a hatóságokkal. Mint mondta, amennyiben sikerül kizárni a várost, akkor felajánlják ezt a részvénycsomagot az államnak.

Arra a kérdésre, hogy ez szépen hangzik ugyan, de mégis mi a garancia erre, hiszen ígérgetni bárki tud, azt mondta: „majd az ügyvédeik ezt lepapírozzák”.

Cséplő Petra egyébként a minap arról is beszélt, hogy “már olyan szinten vagyunk, hogy beperelünk mindenkit”.

– Ezt a cikket töröljék, mert jön hozzám az RTL Klub és megmutatom ezt is – mondta Cséplő Petra a PécsMa.hu-nak még a minap a Lopják a Zsolnayt? című cikkre reagálva. – Én meg leírom egy másik újságban, hogy a PécsMa.hu összes újságírója homoszexuális és azért írnak ilyeneket férjemről, mert nem volt kapható. Érti? Ez ugyanolyan valóságtartalmú állítás, nem?