Bővülhet a családi adókedvezmény

A kormány tovább dolgozik család- és népesedéspolitikai akciótervén: jól járhatnak a nagycsaládosok. Nemrég arról döntöttek, hogy 2014-től kiterjesztik a családi adókedvezményt, ennek hatására gyermekenként több tízezer forint maradhat a családoknál. A pécsiek üdvözlik az elképzelést, az MSZP szerint valójában ők akarják bevezetni ezt az újítást.

hirdetés

Korábban már megírtuk, hogy a kormány többek között növelné a szocpol induló összegét, emelné a kelengyepénzt és rugalmasabbá tenné a GYED felhasználását is. Giró-Szász András bejelentése szerint azonban tovább javulhatnak a gyermekvállalás feltételei: a kormányszóvivő arról beszélt, hogy – az úgynevezett család- és népesedéspolitikai akcióterv keretein belül – bevezetik a családi adókedvezményt.

A legújabb döntés értelmében 2014-től úgy alakítanák át a személyi jövedelemadót, hogy a családi adókedvezményt az egészségügyi járulékból és a nyugdíjjárulékból is le lehessen vonni. A kormány a programtól a gyermekvállalási kedv fokozódását várja. A változással az alacsony jövedelmű kétgyermekes, illetve a legalább háromgyermekes családok járnának jól.

A bruttó 125 ezer forintot, vagy annál kevesebbet kereső szülők maximum 17 ezer forinttal spórolhatnak többet havonta és gyermekenként, mint előtte. Azért pont ennyit, mert a tervezet értelmében ezentúl nem kellene befizetniük a 10 ezer forintos nyugdíjjárulékot és a 7 ezer forintos egészségügyi járulékot. Az ennél többet keresőknek viszont legalább 3 gyermeket kell nevelniük, ha komolyabb kedvezményben szeretnének részesülni. Igaz, az ő zsebükben akár több tízezer forinttal is több maradhatna.

Minél több gyerek és minél magasabb fizetés kell a nagy kedvezményhez

 

A kedvezmények miatt kieső pénz az állami költségvetésből hiányozna 2014-től, hiszen azt így nem fizetnék be adó formájában. Ám valószínű, hogy a nagycsaládosok az így megspórolt pénzt fogyasztásra költenék, amely így visszafolyna a gazdaságba.

Pécsett húsz éve működik a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete, amelynek ma nagyjából kétszáz család – összesen 1300 gyermek és szülő – a tagja. Elnökük, Sámson László úgy vélekedik, hogy minden kedvezmény sokat segít a nagycsaládosoknak, de nem szabad a részmegoldásoknál megállni:

– Minden ilyen irányú elképzelés sokat segít. Örülünk ennek a tervezetnek, hiszen így több tízezer forintot megspórolhatnak azok a nagycsaládok, ahol mindkét szülő dolgozik. Elsősorban azonban munkahelyeket kellene teremteni, hogy keletkezzen adó, amiből levonhatják a kedvezményeket. Egyesületünktől is sokan mentek el külföldre, mert az országban nem találnak állást. Az utcánkban például néhány éve körülbelül 70 gyerek lakott, közülük 20 már külföldre költözött szüleivel – érzékeltette a probléma súlyát Sámson László.

Az egyesület elnöke ráadásul úgy látja, hogy a baranyai problémák nincsenek igazán szem előtt. Az elkeserítő helyi helyzet ellenére jóval többet hallani a keleti, északkeleti megyék problémáiról.

 

[frame]

Ki akarja igazán bevezetni?

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón bejelentette: a szocialisták már 3 éve követelik a családi adókedvezményt. Szerintük ugyanis a kormány erre vonatkozó ígéretei csak egy kampányfogás részei.

– Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy Magyarország az „éhes gyerekek országa” lett, egymillió gyermek él szegénységben, félmillióan éheznek, a gyermekvállalás pedig az egyik fő szegénységi kockázattá vált – írta hétfőn az MTI.

[/frame]