Brazilok, kanadaiak tanulnak „pécsiül”

Idén már 29 ország közel 60 külföldi hallgatója vendégeskedik Pécsett, hiszen a világ szinte minden pontjáról nem csak nyaralni érkeztek a diákok a városba a minap. Az egyetem orvostudományi karának nemzetközi oktatási központja idén tizennegyedik alkalommal szervez olyan nyári egyetemet, amelyen a magyar kultúrával és  nyelvvel ismertetik meg a távolról érkezőket.

hirdetés

Oliver Pfau, a nyári egyetem egyik hallgatója Németországban él, Oroszországban német nyelvet tanít, és most vesz részt először a pécsi kurzuson. Szereti a nyelveket tanulni, beszélni és tanítani is. Azt mondja, ez a lehetőség kiváló alkalom számára, hogy tökéletesítse magyar nyelvtudását.

Hazánkban már többször is járt.

– Magyarul tanulok, mert nagyon tetszik a nyelv, nagyon érdekes. Eközben felfedezem az országot is. De tudni kell, hogy nem először jöttem, ez már a harmadik alkalom – mondta a fiatal.

A hallgatók először nyelvi szintfelmérőt írnak, majd 8-10 fős csoportokban kezdik meg a munkát. Így könnyebb és alaposabb a tanítás, tanulás. Az oktatást beszédcentrikusan végzik – mondja az ifjú tanár.

– Kommunikáció központú tanítást végzünk, nem lehet elhagyni a nyelvtant, de elsősorban beszélni tanítjuk őket, mert az a cél, hogy ha ide jönnek, boldoguljanak – magyarázta Liebhardt Zsolt nyelvtanár. – Már az első héten örömet jelent nekik, ha elmennek büfébe, étterembe, és ott egyedül tudnak rendelni – teszi hozzá.

A Nyári Egyetem célja, hogy a diákok megismerjék a magyar nyelvet és a magyar életet. Ezen a kurzuson délelőtt nyelvet tanulnak, délután pedig különböző kulturális programokon vesznek részt. A fiatalok érdeklődése évek óta jelentős – mondja Pelcz Katalin, a magyar program vezetője.

– Folyamatosan emelkedő diáklétszámmal fut a program, ami egyrészt az elérhető ösztöndíjaknak is köszönhető – avatott be a részletekbe a felelős. – A Tempusz Közalapítvány, illetve a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatja a programot, de szerencsére az önköltséges hallgatók érdeklődése sem lankadt az elmúlt években – mondta.

A kurzusok az élményalapú nyelvoktatás módszerét követik. Ez azt jelenti, hogy múzeumlátogatás, kézműves foglalkozás, természetjárás, tánc- és énektanulás, valamint filmnézés közben is tanulnak a fiatalok. A diákok egy hónapon át naponta háromszor másfél órában tanulják a magyar nyelvet. A kurzus végén pedig vizsgát tesznek. A legtöbben Európából érkeztek, de Kanadából, Brazíliából és Kelet-Ázsiából is jöttek hallgatók tanulni, és megismerkedni egymással.

  • Turultetkós

    Elkényeztetet, külfföldi karvalytökések! El a kezekkel a szépségess magyar nyelvtöll! Ez a nyelv a mijénk, a nemzeti kinycsünk, nem aggyuk el a nyugatnak kilora! Magyarnak szülletni kel, azt nem lehet megtanúlni csak úgy. Hiába próbálják eztet is elcsaklizni tölünk, nem aggyuk, nem, nem soha!!!