Bringatároló: sok, elég vagy kevés?

Új biciklitárolók is épülnek...

Tavasztól őszig folyamatosan téma a pécsi kerekezők között, hogy megfelelő számú kerékpártároló van-e a városban. Utánajártunk, hányadán is állunk valójában, s hol lenne szükség ilyenek megépítésére. A számokból az derül ki, hogy van elég, de nem mindegy, hol.

hirdetés

– Igazából csak akkor tudom itt letenni, ha jó napom van. Az esetek nagy részében viszont kénytelen vagyok a tároló mellé, a kerítéshez leállítani a drótszamaramat – mutat a Virág Cukrászda felett álló pár kerékpártámaszra, majd a kis díszkert kerítésére Attila, aki rendszeresen veszi célba a Széchenyi teret bringájával.

Ő azt mondja, jó lenne, ha a legfrekventáltabb városi pontokon több tároló állna a kerekezők rendelkezésére. Így el lehetne kerülni, hogy lámpavasakhoz, postaládákhoz, fákhoz kelljen kötözni a fürge városi járműveket. Egy-egy rendezvényen főleg a Széchenyi tér és a Szent István tér Pécs „szűk keresztmetszete” ilyen szempontból.

Novotny Iván, a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub elnöke jól ismeri a város összes, biciklivel elérhető pontját. Szerinte az utóbbi időben sokat fejlődött a város bringás szempontból a tárolás témakörében is, de maradtak fehér foltok.

Néha kellenek az alternatív megoldások…

– Látható, hogy a frekventáltabb helyekre több támasz kellene. Ugyan a Szent István téren és a Széchenyi téren is van hely, de a biciklisek szeretnek egészen az úti céljukig tekerni, nem szívesen állnak meg a terek központi részétől távolabb; így a központi területeken lehetne fejleszteni – mondja. Hozzátette ugyanakkor: Pécs nagyot fejlődött az utóbbi időben, így ha például az egyetemek és a központi részek környékén több támaszt kapnak a kerekezők, gyakorlatilag ilyen szempontból kimondottan erős lesz a város.

– Az utóbbi három-négy esztendőben nagyjából félezer kerékpárnak hoztunk létre tárolót a belvárosban és a külső, sűrűn lakott városrészekben. Zömében olyan helyeken, amelyeken korábban nem is volt ilyen alkalmatosság – mondja Nagy Csaba alpolgármester, aki maga is szenvedélyének vallja a kerekezést.

– A legnagyobbat az EKF-beruházások kapcsán léptünk előre: a Zsolnay Kulturális Negyedben közel 300, a Tudásközpontnál 144 férőhely, a Kodály Központnál 12, a Múzeum utcában 4 férőhelyet hoztunk létre, a köztereken pedig 134 bicikli számára épültek támasztékok – sorolja Nagy. Hozzátette: emellett tavaly és tavalyelőtt közel harminc új tároló létesült többek között a Búza téren, a Király utcában, a Kossuth téren, a Jókai téren, a vasútállomásnál, a vásárcsarnoknál, a rendelőintézeteknél és a Dóm téren.

Több tízszeresére nőtt a támaszok száma 3-4 év alatt, de lesz még folytatás

– Nemsokára elkezdődik az egyetemi karokat összekötő kerékpáros útvonal kiépítése. Ennek során az Ifjúság útja és a jogi kar között újabb száz kerékpárnak építünk tárolót; többek között a belvárosban is – üzente a kerekezőknek az alpolgármester.

A legutóbbi időszakról pedig hozzátette: új, várhatóan nagyobb forgalmú épület kivitelezése során már kötelezik a tulajdonost kerékpártárolók létesítésére. Így történt ez legutóbb a Tüzér utcai Aldi esetében is. De az is előfordul, hogy a város pályázati lehetőségekkel segíti a fejlesztéseket: ilyen történt legutóbb a Bánki-sulinál, de a Leőwey is nemrég avatta új tárolóját.

Nagy bízik benne, hogy a szolgáltatók, éttermek, vendéglátóhelyek is látják, milyen irányba tart Pécs, ezért önerőből, saját érdekükben maguk is építenek új tárolókat. Ehhez az önkormányzat segítséget is nyújt, amennyiben azokat a hivatalnak kell engedélyeztetnie – tette hozzá.

 • BrumBrum

  Az a baj, hogy őrzött, vagy kamerás tároló kéne, mert hiába zárja le az ember a kerékpárt, így is ellopják, lelopnak vmit róla, illetve megrongálják.

 • kíváncsi

  vagyok, hogy a biztonsági szempontokat mellőző trafik törvény alkotójának erről mi a véleménye: ÉLETVESZÉLYBEN AZ EGY SZEMÉLYES BE NEM LÁTHATÓ TRAFIKOSOK!
  NEMZETI DOHÁNYBOLTOK
  KI VÉDI MEG AZ ALKALMAZOTTAT?
  SAJÁT MAGA, HA TUDJA. RÉGEBBEN ÍRTAM, HOGY KIEMELT KOCKÁZATÚ AZ ÍGY KIALAKÍTOTT DOHÁNYBOLT.
  SZAKSZERŰTLEN, NINCS MECHANIKAI VÉDELEM!!!
  KAMERA A MEGTÖRTÉNT ESEMÉNYT RÖGZÍTI, NINCS PREVENTÍV MEGOLDÁS. ÉRTI VALAKI???
  AZ ALKAMAZOTTAT A VÁSÁRLÓTÓL BIZTONSÁGOS MECHANIKAI VÉDELEMMEL EL KELL VÁLASZTANI.
  AMÍG EZ NEM TÖRTÉNIK MEG , ÉLETVESZÉLYBEN DOLGOZNAK. (MINIMÁLBÉRÉRT, TERMÉSZETESEN)