Brutális kampány-bírságok

Több millióra büntette a képviselőjelölteket a helyi választási bizottság, mert nem adták le a felvett ajánlóíveket. A bírságokat elvileg a pártoknak kellene kifizetniük. Ha tudják…

hirdetés
Uránia Mozi

A választási szabályok szigorúan rögzítik, hogy a jelöltek indulásához szükséges aláírásgyűjtő íveket miként kell kezelni, s visszajuttatni a választási irodára. A törvény szerint az, aki nem adja le a megadott határidőig a felvett íveket, automatikusan bírságot kap. Ez ívenként a minimálbér felét teszi ki, ami 50.750 forintot jelent.

Bár a jelöltekről már döntöttek, többeknek most a bírságok miatt fájhat a fejük.

Knoch István, a Nemzeti Értékelvű Párt jelöltje az egyik pécsi körzetben akart indulni, amihez  90 ívet kapott, de nemhogy aláírást nem adott le, még az üres dokumentumokat sem vitte be az irodához. A mutatványért 4,5 milliós büntetést szabtak ki rá. A bírságot elméletileg a pártjának kell kifizetnie, de azt adók módjára a NAV is behajthatja.

A párt elnöke, Lévai György azt mondta, fellebbeztek az ügyben, mert nem értenek azzal egyet, hogy egy ilyen, egyéni hiba miatt büntessék meg őket. Hozzátette: egyébként annak idején arra mehettek a bírságok kitalálásával, hogy kispártokat ellehetetlenítsék. Az viszont nagy kérdés, hogy mégis miből fogják rajtuk behajtani a pénzt, mert vagyonuk szinte egyáltalán nincs.

– Valószínűleg egy ideig görgetjük maguk előtt ezt az összeget – mondta Lévai. Elmondta azt is, hogy a szóban forgó papírokat egyébként a határidő lejártát követő napon vitte vissza a pécsi jelöltjük.

Baumgartner Csabát mint független jelöltet szintén 90 ív miatt büntették meg 4,5 millióra. Az MCF Roma Összefogás jelöltje, Dallos Norbert viszont megúszta 610 ezres bírsággal, amit 12 dokumentum le nem adása miatt kapott.

Szintén hatalmas bírságot könyvelhetett el a Kisgazdapárt és a Magyar Igazság és Élet Pártja közös jelölje, Gáspár József, aki 100 ívből nem vitt vissza egyet sem időben. Hanyagsága miatt a jelölőszervezetei több mint 5 milliós bírságot kaptak a nyakukba.

A Kisgazdapárt elnöke, Horkovics-Kovács János szerint ha ki kell fizetniük, akkor tönkremennek, egyébként sincs vagyona a pártnak.

– Tudomásunk szerint a jelöltünk betelefonált a leadás napján a választási irodára és közölte, hogy nem tudja határidőre bevinni az íveket, csak egy órával később. Állítólag ott azt mondták neki, jó, ha másnap viszi be, ennek megfelelően cselekedett.  Ezek után néhány nappal később kaptuk egy határozatot a bírságról – mesélte az elnök,  aki maga is szeretné tudni, hogy mi történhetett a jelöltjükkel, miért nem tudta határidőre leadni a papírokat, ám nem tudott még érdemben beszélni vele erről. Egy-egy íven 8 választópolgár aláírása fért el, így az induláshoz szükséges 500 ajánláshoz legalább 63 darabot kellett összeszedni. A jelöltek többsége ennél általában jóval többet kért, legtöbben 100 ívet igényeltek.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. “Ha tudják”… :DDDDDDDDDDDDDDDD 1 havi fizuból kijön a bírság / fő! Bohócok…

Comments are closed.