Buszok: alig van járatkimaradás

Jelentős változások történtek a pécsi tömegközlekedési vállalatnál a tavalyi évben. Egy év alatt 98 százalékkal csökkent a járatkimaradások száma, azaz gyakorlatilag megszűnt az utasokat korábban sokszor kiakasztó probléma.

hirdetés

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Tüke Busz. 2014-ben folytatódtak a járműbeszerzések, új menetrendet vezettek be, komplex utastájékoztató rendszer segíti az utasokat. Kedvezményes bérletfajtát vehetnek igénybe a kisgyermekes szülők és a polgárőrök, valamint elkészült a cég saját javítóbázisa, ezzel komoly megtakarítást ért el a cég, hiszen a tervezett 284 millió helyett 166 millió forintot költöttek szervizelésre.

Ez már a múlt - mondják a Tükénél.
Ez már a múlt – mondják a Tükénél.

A cég gazdasági vezetője szerint a jegyek és a bérletek árusításából befolyt összeg 43 millió forinttal haladta meg az előző évit, ám ez nem az összvonalas bérletek számának mérsékelt növekedésének tudható.

– A törzsutasainkat jelentő összvonalas bérletesek száma érezhetően emelkedett a korábbi évhez képest, mely igen pozitív változás. Ugyanakkor a tanuló- és nyugdíjas bérletek értékesítésében folytatódott a korábbi években is megfigyelhető negatív tendencia, melynek alakulására a társaságnak ráhatása sajnos nincsen – mondta Baracsi László.

11 ezerrel kevesebb nyugdíjas és tanuló bérlet fogyott ugyanis 2014 első hat hónapjában, mint ugyanezen időszakban egy évvel korábban. Ez demográfiai okokkal, a diákok, egyetemisták számának csökkenésével magyarázható.

Jelentős előrelépést mutat a járatkimaradások meghatározó mértékű csökkenése. Amíg két évvel ezelőtt 12 869 járat maradt ki Pécsen, addig 2014-ben ez a szám 212-re csökkent. Azaz a szinte állandósuló üzemzavar helyett normális működésre állt be a cég.