Egyre cikibb a cigi Pécsen

Trafiktörvény, a nemdohányzók védelmében hozott jogszabály módosítása és a dohányáruk jelentős áremelkedése. Főként ezek a tényezők játszanak szerepet abban, hogy a pécsi tüdőgondozóban az elmúlt egy-másfél évben húsz százalékkal megemelkedett azoknak a pácienseknek a száma, akik le szeretnének szokni a dohányzásról. A forgalom visszaesést a pécsi dohánygyár és az adóhivatal is tapasztalja. 

hirdetés

Dr. Varga Ágnes, az Egyesített Egészségügyi Intézmények tüdőgondozójának főorvosa szerint a dohányzás okozta betegségek számában egyelőre nem érzékelhetőek a szigorítások jótékony hatásai, ehhez legalább tíz évnek kell eltelnie. Tény ugyanakkor, hogy egyre többen érkeznek a rendelőbe leszokási szándékkal.

– Megközelítőleg húsz százalékkal nőtt azoknak a száma, akik meg akarnak szabadulni a dohányzástól. A huszonéves korosztály – és főleg a nők – elsősorban a gyerekvállalás miatt jutnak el odáig, hogy letennék a cigarettát, az idősebbek az egészségüket féltik.

cigi

A főorvos hozzátette, nagy számban vannak olyan páciensek, akik arról számolnak be, hogy egyre kellemetlenebbnek érzik a dohányzást. Sokszor rájuk szólnak a buszmegállókban, ha nem mennek elég messze, megnézik őket az utcán, egyszóval úgy érzik, Magyarországon egyre kevésbé divat a dohányzás.

Ehhez hozzájön még, hogy egyre körülményesebb hozzájutni a cigarettához, illetve egyre kevesebb helyen szabad rágyújtani. Mindezek mellett pedig a cigaretta csaknem ezer forint körüli ára is sokakat visszatart a káros szenvedélytől.

[note note_color=”#e9bfe7″]A leszokni vágyók most egy EU-s pályázatnak köszönhetően ingyenes leszoktató programra jelentkezhetnek többek között az Egyesített Egészségügyi Intézetben.[/note]

Szigorítások hatását a pécsi dohánygyárban is érzékelik – mondja Tóth Attila,  a BAT szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője. Számításaik szerint a fogyasztók 4-5%-ka tette le a cigarettát az utóbbi egy-másfél évben, sokan pedig a leszokás helyett az olcsóbb megoldást választottá: a szálas cigarettáról a finomra vágott dohányra tértek át. Ezen termék forgalma 10-15 százalékos emelkedést mutat. A piaci változásoknak megfelelően ezért novembertől a BAT belvárosi gyárában túlnyomórészt a finomra vágott dohányt gyártanak majd.

cigi

[note note_color=”#94c2a8″ text_color=”#ffffff”]Olcsóbb, ha magunknak csavarjuk

Aki egy doboz cigarettát elszív egy nap, annak megközelítőleg ezer forintjába kerül a káros szenvedélye szálas cigarettával számolva. Mindez akkor, ha finomra vágott dohányt vásárol, megveszi hozzá a dohány papírt és a szűrőt, napi 350-400 Ft-ra jön ki. A cigarettacsavaró pedig egyszeri pár ezer forintos beruházást jelent. [/note]

Az adóhivatal kimutatásai úgyszintén a forgalom csökkenéséről számolnak be. A legális dohánypiacon 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a forgalom 2012-ről 2013-ra. Ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon. Az elemzők a fenti változásokon túl a feketekereskedelem erősödésével magyarázzák a folyamatot.