Alig voltak a tüntetésen

Csendes, békés tüntetés volt

Nem csak az ünnepi megemlékezésről szólt Pécsen október 23-a, a Széchenyi téren ugyanis este 6 órától a Magyar Liberális Párt civilekkel közösen szervezett tüntetésére is sor került.

hirdetés

Két október 23-ra szervezett tüntetés „egyesült” a Széchenyi téren 18 órától. Az egyik egy eredetileg a Kossuth térre tervezett demonstráció volt, amelyet a Magyar Liberális Párt hívott össze, a másik pedig egy civil kezdeményezésű tüntetés volt. Közös céljuk „a szabadságért való közös fellépés” volt – ahogy Facebook-eseményük leírásában fogalmazta meg Heindl Péter, az SZDSZ egykori alapítója. A demonstráción nagyjából 100 ember jött össze. Csendesen hallgatták a megszólalókat, transzparenseket sem lehetett látni.

Csendes, békés tüntetés volt
Csendes, békés tüntetés volt

A tüntetésen felszólalt szónokok – civilek és ellenzéki politikusok – beszédeikben arra próbálták meg megtalálni a választ, hogy miként lehet együttműködésükkel eredményesen harcolni „a demokratikus társadalom megteremtéséért”, és hogy miként lehetne ilyen módon megdönteni az Orbán-kormányt.

Heindl Péter kettős választásra buzdít
Heindl Péter kettős választásra buzdít

Heindl Péter elmondta, hogy a politikai versengésnek nem az Orbán-rendszer megdöntése előtt van értelme, hanem azután. Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ők úgy harcolnak a Putyin érdekeit szolgáló Orbán-kormány elnyomása ellen, mint ahogy az ’56-os forradalmárok a szovjetek ellen.

Tóth Bertalan és Szakács László leváltaná a jelenlegi kormányt
Tóth Bertalan és Szakács László leváltaná a jelenlegi kormányt

– Lesz még magyar köztársaság? Lesz még magyar köztársaság? Jó estét Pécs! – robbant be a színpadra Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki elmondta, a kormány uszításával és félelemkeltésével szemben az a megoldás, ha tisztelettel, békésen küzdenek meg ellene a szabadság szeretetének jegyében, ahogy azt a forradalomban résztvevők is tették. Ezután még kétszer megkérdezte az egybegyűlteket, hogy lesz-e még magyar köztársaság.

Kunszt Márta, a DK pécsi képviselője közölte: “a DK készen áll” arra, hogy leváltsák a miniszterelnököt.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő a Liberálisok nevében szólalt fel. Kifejtette, hogy a legnagyobb gond jelenleg a kormány intézkedései terén a “mindent elárasztó korrupció”.

-Nem látni az uniós támogatásokból megvalósult fejlesztéseket, az oktatás korszerűtlenségével a következő generációkat lehetetlenítik el, az egészségügy az összeomlás határán áll, az ország 40 százaléka pedig a létminimum alatt él. Tömegesen kell tiltakozni, össze kell fogni a kormány ellen! – mondta.