Civilek kritizálják a Tüke Buszt

Finoman elegáns, de egyértelműen kritikus megjegyzésekkel tarkított nyílt levelet küldött egy civil, szakmai szervezet a Tüke Busz vezetőjének. Árki Sándornak azért írtak, mert a társaság teljesen átalakítja a pécsi tömegközlekedést januártól. A szervezet azt akarja, őket is vonják be a munkába.

hirdetés

A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesületünk (PTKE) üdvözli Árki Sándor bejelentését, miszerint januártól új hálózaton, új menetrend szerint közlekedhetnének a pécsi buszok – mondta lapunknak Pék Patrik. A PTKE menetrendi és vonalhálózati referense szerint egyesületük évek óta mondja már, hogy átalakításra érett a pécsi tömegközlekedés.

– A buszok még a régi, több buszállomásos, átszállást generáló rendszer szerint közlekednek, ami nem nyújt vonzó alternatívát a személygépkocsikkal szemben. A változtatással tehát egyesületünk ugyan egyetért, de továbbra sem tudjuk, hogy eddig miért volt szükség a drasztikus, ésszerűséget nem követő járatritkításokra, miközben a teljesítményt ésszerű összevonásokkal, átszállásokat csökkentő vonalhálózattal is el lehetne érni – mondja.

A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület közleményét a továbbiakban  változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Árki Sándor úr!

Kérjük, hogy tekintsen ránk partnerként az átszervezés során. Egyesületünk több éve javasolja már a vonalak összekötését, közvetlen belváros kapcsolatot adva a peremterületeknek (Patacs, Vasas, Magyarürög, Malomvölgy, Rózsadomb). Továbbá érdemesnek tartjuk az egyetemvároshoz illő éjszakai hálózati kialakítását is úgy, hogy közben a költségeket nem növeljük.

Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet, hogy Pécsett a járműpark elöregedett, cserére érett. Minimum 15 új vagy jó állapotú használt autóbusz forgalomba állítására azonnal szükség lenne, továbbá forrást kell teremteni a buszok hatékonyabb szervizelésére is. Az új jegyellenőrzési rendszer hatékonyabb működéséből befolyó többletbevételt mindenképpen a buszok karbantartására kell fordítani, különben hiába lesz új menetrend, ha a buszok a műhelyben állnak majd. Autóbuszok nélkül bármilyen átalakítás bukásra van ítélve.

Tisztelt Árki Sándor úr!

Várjuk válaszát azzal kapcsolatban, hogy kész-e civil segítséget igénybe venni ahhoz, hogy a 21. századi elvárások szerint alakuljon át Pécs tömegközlekedése.

PTKE – Pécs 2012. 10. 05.

 

 • BBea

  Kedves “Pécsi”! Szívesen cserélek önnel!! Honnan tudja , hogy csak azért mert én a mecseken lakom, és van egy 18 éves kocsim, gazdag vagyok!! Közlöm önnel, hogy pillanatnyilag munka nélkül vagyok és egyedül nevelem a gyerekem.Tartásdíjat nem kapok!! CSERÉLJÜNK!! Nem lakom nagy kacsalábon forgó házban. Itt fent vannak , igen vannak nagyon gazdagok, de vannak normál emberek is! Akik ugyan úgy élnek, csak jó pár éve sikerült egy házat felhúzni, ami után fizetjük a részleteket! Cseréljünk? Én is busszal járok, a fiam is, sőt a szüleim is mert ők is velünk élnek! CSERÉLÜNK?

 • Jézus

  Szerintem ha új útvonalakat, meg új járatokat szeretnének akkor előbb meg kéne kérdezni azokat az embereket akik T. busztársaság buszain utaznak. Mellesleg nem kellene új busz, hogyha kellően odafigyelne rá mindenki: (sofőr, utas, karbantartó és nem utolsó sorban a vezetőség, mert ők döntenek szerintem afelújításokról…) Na meg az Ikarus-ok 25 évesek és rozogák, DE a kb. 2000 körül vásárolt Mercedes buszok szerintem katasztrofálisabbak, rondábbak. Ez a véleményem!!!!!!!!!!!!

 • Pécsi

  BBea, tudjuk, hogy jó neked, jól élsz, van kocsid, szép környezeted, de azért, mert más csak egy csóró kis lakásban él, 93 ezer forintos nyugdíjon még nem kell itt hencegned. 24 éve mindenki kályhával fűtött. A problémád egyéni és szociális, tényleg nem tartozik a nagy társadalomellátó rendszerek hatáskörébe. Tudod mit? Felajánlom neked, hogy cseréljünk. Mit szólnál hozzá kedves BBea?

 • Idefigyelj

  KaBBea! Egy kérdésem van hozzád: Ki nem szarja le?

 • BBea

  Kedves “Pécsi” hozzászóló! Bunkóságból jeles! Mikor 24 éve felköltöztünk a mecseknek nevezett szarkupacra, akkor nem volt aszfaltos út, mi csináltuk meg…nem volt gáz, nem volt vezetékes víz!!! Te aki ülsz a kertvárosi kis lakásodban el sem tudod képzelni, hogy lehet tenni is a környezetedért. Mi is ott laktunk!! Előtte uránvárosban, előtte Balokányliget mellett ….ja és uránban csak egy olajos kályhával fűtöttünk… Ja és van kocsim! DE a gyerekért az ember nem rohangálhat állandóan! És nem kértem külön buszt, plusz kiadást!!! A meglevő járat kb. 5 perces kitérőjét kértem!! Ha nem tudsz valamit akkor nézz utána miről beszélek és akkor személyeskedhetsz!!

 • gyula

  Kiváncsi lenék te gyökér hogy hányszor engeted már ki a buszt a megálóbol amit a kresz előír nem egyedül vagy az utakon nekünk is oda kel érni mikor a nyolcadik autos sem enged ki akor már meg kel mutatnunk magunkat hogy ott vagyunk gondolkoz el rtajta!!!!!!! 10 nöi vezetöböl 10 nem enged ki a megálobol ez a kultura fövárosa!!!!!!!!!!!!!

 • pécsi

  ÉN, mint városlakó nagy ívben fosok a mecseknek nevezett szarkupac tetején lakó féltucat állatkerti szökevényre, akik amellett, hogy megengedhették maguknak a hegyvidéki klímát, személykocsit nem volt eszük beszerezni. ÉN is igazán szeretném, ha a 6-os az összes kertvárosi sikátorban megálljon, mert így szegény férjemnek bizony órákig kell fagyoskodnia a kocsmában. A közszolgáltatás nem egyenlő a privát javakkal. Ha nem tetszik, költözz el, vagy adózz többet.

 • BBea

  Már megint kihagyták a kedves levélírók a mecseki buszok kérdését. Immáron 24 éve lakunk a tüdőszanatórium mellett. Ha valaki nem lakik fent , azoknak érthetetlen a járatok keverése. 34,35/a,35 járatokról beszélek. Nemtudom ez idő alatt hányszor írtunk levelet, hogy a 35-ös, 12 órakor, 14 órakor,és 17órakor ,főpályaudvarról induló járata ,jöjjön be a szanatóriumi állomásra. A gyerekeknek 13,25 kor van vége a 6. órának és így nem érik el a 13,35 kor induló 34 -es buszt, így kénytelenek a hidegben télen lent csavarogni a városban 1 órát!! Vagy keresztülsétálni az erdőn az állatkerttől. 17 órakor feljövő busszal pedig azok jönnének haza, akik 16 óráig dolgoznak, és netán még beugranának vásárolni. DE nem tudnak ,csak 17.35 -ös busszal. Válasz a levelünkre, mindig az volt nincs rá keret! Mire? 5 perces betérőre a szanatóriumba a meglévő járattal?

 • Irén

  Én a buszsofőröket kritizálom!Akik az uránvárosi buszvégről járnak.A stílus felháborító…a vezetési stílus megengedhetetlen.Életveszélyesek az autósokra.Ha az ember meg beszól káromkodást megalázást kap.

 • Bougumil

  Na most meg lehet mutatni a nagy civilbarátságot! Várjuk a fejleményeket.

 • Kosaras

  Kritizálni a legkönnyebb, ugyanugy a pálya széléről bekiabálni. Uj buszhoz jegyáremelést is kell csinálni.

 • Localhero

  15 új busz??? Csak??? Az semmire nem elég.

 • Csütörtök

  Ez igen komoly levél, érdemes volt közölni. Én egymagam is több konkrét megoldást juttattam el a cégvezetéshez. Ehhez képest ez semmi, csak üres szavak, főleg olyanoktól akik valószínűleg nem is ismerik a rendszer konkrét működését.

 • Reno

  Én is kritizálom. Lassúak!