Csak a Jobbik tárgyal a Zsolnay vezetésével

Meglepő lépésre szánta el magát a Zsolnay-gyár vezetése, amikor írásban kereste meg a Fidesz-frakciót, valamint a többi párt önkormányzati képviselőit, hogy tárgyaljanak a manufaktúrát érintő fejleményekről.

hirdetés

Pár napja e-mailben fordult a pécsi képviselő-testület tagjaihoz a Zsolnay-gyár vezetése, hogy időpontot kérjenek a képviselőkhöz a manufaktúra körül zajló események megtárgyalására. Decsi István, a Fidesz frakcióvezetője a folyamatban lévő NAV-vizsgálat lezárulta után javasolta megejteni az egyeztetést.

Mint mondta, a NAV költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, ezért annak függetlensége és tisztaságának megőrzése érdekében azt javasolta, hogy a megbeszélést a nyomozás lezárulta utánra időzítsék, mert az minden érintett fél érdeke. Hozzátette: szerencsésnek tartotta volna, ha Cséplő Petra már korábban, a város képviselőinek Zsolnayból való kizárása előtt kereste volna fel a frakciót.

Gulyás Emil szocialista képviselő szintén megkapta az írásos megkeresést, ám lapunknak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még csak az ügy fejleményeit követi nyomon.

– Beszéltem már egy-két képviselőtársammal, hogy ők is kaptak ilyen megkeresést, de még nem alakítottunk ki végleges álláspontot ebben az ügyben. Abban állapodtunk meg, hogy ha lesz valami érdemi fejlemény, akkor foglalunk állást. Én nem látom tisztán a befektető szándékát, arról nincsenek részletes információim – közölte az MSZP képviselője.

Szintén kapott e-mailt Keresztes László Lóránt, az LMP városatyája. Szerinte ebben az ügyben a polgármesternek kell képviselnie a várost.

– Az a helyes eljárás, ha a polgármester a közgyűlés felhatalmazása alapján teszi a dolgát, azaz képviseli a város érdekeit. A közgyűlés felhatalmazásának kialakításában van szerepe a képviselőknek. Én nem kívánok tárgyalásokba bocsátkozni, ezért nem is foglalkoztam ezzel a megkereséssel.

Fogarasi Gábor, a Jobbik tagjához is eljutott a kérés, ám ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni erről, mondván, hamarosan sajtótájékoztatót tartanak az elmúlt időszakban történt eseményekről. Ezt mondta párttársa, Gyimesi Gábor is, aki azonban annyit mégis hozzátett, hogy ők készek meghallgatni Cséplő Petrát és a vezetőséget, hogy minél több információhoz jussanak, hogy minél több részletet megismerjenek, mert így annál tisztábban láthatnak az ügyben. Mint mondta, a legfontosabb, hogy rendeződjön a dolgozók jövője, szerinte a városvezetés eddig nem tette rosszul a dolgát.

Némileg meglepő módon a többi képviselővel ellentétben bevallása szerint nem kapott ilyen jellegű e-mailt Kővári János. Az ÖPE politikusa ennek ellenére úgy véli, hogy ez a városvezetés kompetenciája, nem a képviselőké.

– Ha a Zsolnay vezetése tájékoztatni akarja a közgyűlést, azt gondolom természetesen megtehetik – közölte röviden.