Csak augusztusban lesz igazi nyár?

A nyíregyházi magánmeteorológus, Dávid Mihály szerint csapadékos és hűvös nyarunk lesz. A vénasszonyok nyara talán ad némi kárpótlást. Nagy nemzetközi intézetek sem kecsegtetnek jobb kilátással.

hirdetés

Korábban különösen hideg időt jósolt erre az évre, és eddig úgy tűnik, nem tévedett nagyot Dávid Mihály. A márciusi, áprilisi havazások, majd a tavaszi forróság alaposan felborították az időjárás megszokott rendjét, de a nyár sem ígérkezik túlságosan jónak. A magánmeteorológus, aki a Hold tömegvonzásából eredő légnyomásváltozás alapján dolgozik, azzal számol, hogy a nyár csapadékos, az átlagosnál hidegebb lesz. A szakemberek nem igen hisznek neki, de országszerte sokan az ő előrejelzései alapján tervezik meg a mezőgazdasági munkákat, a nyaralásukat – hosszú évek átlaga alapján pedig ezek nem sokat tévednek.

– Két-három hét lesz csupán meleg, június 10-étől a hónap végéig közepesen meleg lesz, ez idő tájt lesz három napunk is, amikor 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet – mondta Dávid Mihály. – Júliusban is lesz még ilyen, de az igazi nyárra augusztusig várni kell.

Július 10. és 20. között lassan emelkedve éri el a 30 fokot a hőmérséklet, majd 25-e után köszönt be az igazi jó idő, ami augusztus 20-ig tart ki. Ám ekkor is inkább csak hullámokban érkezik a meleg, kétszer pedig alaposan visszaesik még ekkor is a hőmérséklet.

Ha Pécsen nem, de nagyon messze azért jó idő lesz

– Az idei év a vízparti nyaralásoknak nem igazán kedvez – summázta véleményét Dávid Mihály. – Ráadásul komoly csapadékra is lehet számítani, bár nem folyamatosan, de többször is esni fog az eső.

Ha még ez sem lenne elég, akkor rossz hír az is a nyaralóknak, hogy kimondottan hűvös éjszakák elé nézhetünk júniusban, 10 fok körüli hőmérséklettel. Július 5-től 12-ig pedig még jobban lehűlhet éjjel a levegő, és előfordulhat, hogy hajnalban 10 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála, sőt, még augusztus 10-e környékén is várható didergős hajnal.

A házi meteorológus szerint a nyárnak ezúttal is az államalapítás ünnepén lesz vége. A komor nyár után talán kicsit a szeptember közepén érkező vénasszonyok nyara nyújthat kárpótlást, hiszen kellemes időt, 20-25 fokot, enyhe éjszakákat hozhat az ősz első hónapja.

[frame]

A profik szerint is esős nyár lesz

Az egyik, időjárással foglalkozó honlap összesítést készített több nagy nemzetközi cég: a NASA, a japán, az angol és az orosz meteorológiai intézet, valamint a Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet kutatásai kapcsán. Az Esőtánc.hu szerint az intézetek többsége átlagos mennyiségű, vagy annál több csapadékot prognosztizált. Beszédes az is, hogy az intézetek javarészben nem melegebb, hanem inkább átlagos, vagy hűvösebb nyarat jeleznek előre.

[/frame]