“Csak” ennyi minden épül és újul meg a pécsi belvárosban!

Az elmúlt időszakban vitát váltott ki, valóban halott-e a pécsi belváros, valóban bezárt üzletek sorakoznak-e, vannak-e egyáltalán építkezések. Azt már bemutattuk, hogyan áll az üzletek helyzete, most azt néztük meg, milyen építkezések és felújítások folytak, folynak a történelmi városmagban.

hirdetés

Nagyjából becsukott szemmel kell végigmenni a pécsi belvároson ahhoz, hogy ne lássunk éppen zajló építkezést, vagy ne találkozzunk építőmunkásokkal. A teljesség igénye nélkül: a Munkácsy utcában, a Lyceum utcában, a Teréz utcában, a Klimó György utcában, a Felsőmalom utcában, az Ágoston téren zajlott vagy éppen zajlik olyan munka, amelynek révén lakások és/vagy üzletek “emelkednek ki a földből”.

A Teréz utcai építkezés (felső képünkön) a Citrom utcából is látható (alsó képünkön)

A Munkácsy Mihály utcában, az egykori Pécsi Napló szerkesztőségi épületénél zajló építkezésről külön is írtunk egy szobor vándorlása kapcsán, ez a beruházás egészen a Tímár utcáig tart. Ugyancsak nagyszabású építkezés folyik a Teréz utcában, az ingatlanfejlesztés másik oldala a Citrom utcából is látható.

Új épület a Barbakánnal szemben (felső képünkön), egy újabb építkezés a közelében (alsó képünkön)

Érdekesség, hogy a Barbakán környékén, a Klimó György utcában több nagyobb épület készült el a közelmúltban, de a terület kapósnak bizonyulhatott, mert újabb ingatlanokon folyik most is munka. A jelek szerint az ingatlanfejlesztők látnak fantáziát a pécsi belvárosban, még akár kisebb beruházások terén is: a Mátyás király utcában például 4 lakásos társasház épül, közvetlenül egy nemrég elkészült új épület mellett.

Egyik a másik után: a Kossuth téren is dolgoznak

Emellett a pécsi belvárosban számos felújítás is történt. Itt érdemes külön kiemelni az úgymond piaci alapú felújításokat: sok étterem, üzlet portálja, homlokzata szépült meg a Széchenyi tértől az Irgalmasok utcáján át egészen a Szent István térig.

Nemrég megszépült a Pezsgőház, most pedig a Zárdatemplom, de új a Leőwey Gimnázium homlokzata is

De zajlottak emellett iskolafelújítások a közelmúltban a belvárosban (gondoljunk csak a Leőwey Gimnázium épületére vagy éppen a Szent Mór Iskolaközpont homlokzatfelújítására), számos múzeum megszépült (az egyik legnagyobb jelentőségű a Csontváry Múzeum épülete), de egyetemi vagy éppen egyházi épületekben is folyt-folyik a munka.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumánál most kezdenek dolgozni

 

Hirdetés