Csak mítosz a pécsi viperapara?

Egyre többször látogatnak el a kígyók Pécsre: többen mesélik, hogy belebotlottak egy-egy példányba a házuk udvarán, de a belvárosban is találkoztak már a hüllőkkel. Kérdés, hogy kell-e félnünk tőlük? 

hirdetés

Elterjedt, hogy olyan viperák is megjelentek Baranyában, melyek délről kúsztak fel hozzánk, miután az éghajlat-változásnak köszönhetően egyre melegebb van a mecseki lejtőkön. Pécsen is hallani sztorikat házakban, lakásokban, garázsokban és udvarokon megbújó kígyókról, a szóbeszéd szerint köztük veszélyes példányok is vannak.

Both Zoltán, a neves baranyai állatbefogó lapunknak elmondta, ahogy az emberek fokozatosan elveszik az állatok életterét, úgy egyre több alkalommal találkozhatunk velük a városokban, társasházakban és panelekben is. Élelmet keresnek, vagy a meleg napokon hűsölni jönnek – mondta a szakember.

Baranyában azonban leginkább siklóval találkozhatunk, de hazánk nem is olyan távoli vidékei, így a közeli Somogy megye sem mentes az őshonos mérges kígyóktól, a keresztes viperák ugyanis elő-előfordulnak errefelé. Ezeknek a mérge gyengeséget, gyulladást okoz, nagyon ritkán halálos is lehet.

A félreértések abból adódhatnak, hogy a vízisikló hasonló küllemű mint a keresztes vipera, de a siklók halántékánál egy citromsárga folt látható, ezzel lehet megkülönböztetni őket egymástól.

Somogy megyében is élnek keresztes viperák

A szintén hazánkban megtalálható, veszélyesnek számító rákosi viperákkal sem akadhatunk össze sűrűn, hiszen a Duna-Tisza közén és a Hanságban él belőlük nagyon kevés egyed, elterjedésük szigetszerű.

A vízisikló jellegzetes sárga foltjával

Ha viszont valamelyik egzotikus példánnyal találkozunk, azt szinte biztos, hogy valaki elengedte, vagy éppen megszökött otthonról.

Ha az a gyanúnk, hogy az állat veszélyt jelenhet ránk, vagy olyan helyen van – házon belül, zárt udvarban –, ahol nem kéne lennie, szakembert kell hívni, aki befogja az állatot. De Both szerint akkor sem kell túlságosan megijedni, mert ma már szinte minden kórház szekrényeiben vannak ellenmérgek a kígyómarásokra. Azért mindenképpen érdemes óvatosnak lennünk.

A Magyarországon élő hüllőkről, kétéltűekről szóló – bár nem túl információdús – interaktív térképen található néhány viperaészlelés, valamint akad siklókról szóló feljegyzés is.