Csak óvatosan a tűzijátékokkal!

Eljött az év vége, itt az önfeledt szórakozás ideje, sokan idén sem akarnak lemaradni a különböző pirotechnikai eszközök, tűzijátékok nyújtotta örömökről. Pécsen a szilveszter előtti négy napban számos helyen lehet vásárolni olyan eszközöket, amelyek látványos módon járulhatnak hozzá az óévet búcsúztatók szórakoztatásához.

hirdetés

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már megkezdte a pirotechnikai eszközöket árusító helyek szemléjét Pécsen és a megyében is. A szilveszter idején nagyon népszerű tűzijátékok és egyéb látványosságok árusítása ugyanis csak hatósági engedély birtokában lehetséges. A katasztrófavédelem egyrészt szakhatóságként működik közre a pirotechnikai eszközök engedélyeztetési eljárásában, másrészt ellenőrzi a tűzvédelmi feltételek teljesülését is. Az ilyen termékek polgári célú felhasználásával kapcsolatos engedélyezési folyamatban a rendőrségnek van hatásköre.

Idén is december 31-ig vehetünk a magunk szórakoztatására tűzijátékokat. Lóczi Szidónia, a BIOKOM Nkft. pr-menedzsere elmondta, hogy hárman kértek árusítási engedélyt az idei év végére: ketten a Centrum parkolóban, a harmadik kereskedő pedig a Tüzér utcai MSZP-székház előtti parkolóban árulja a kisebb rakétákat, röppentyűket a kijelölt ideiglenes árusítóhelyen.

petárda

Azonban ezeket a pirotechnikai eszközöket nemcsak közterületen, hanem magánterületen is vehetünk, így természetesen most is lesznek konténerek a nagyáruházak – így a Tesco, a Lidl, az Aldi – parkolóiban is.

A számos termék – tűzforgók, röppentyűk, szikraszökőkút, bombettatelep, vetőcsöves bomba, stb. – némelyike már egy-kétszáz forintért kapható, de a határ természetesen a csillagos ég, egy-két tűzijátéktelep-készlet már cirka húszezer forintért is megvásárolható.