Csak óvatosan a Vásárcsarnoknál!

Felháborodott írást közölt a legnépszerűbb közösségi oldalon egy pécsi lakos, aki a vásárcsarnok közelében járőröző rendőrök viselkedését ostorozza kommentjében. Szerinte a rend őrei indokolatlanul büntetik a nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen közlekedő gyalogosokat. A megyei rendőr-főkapitányság szerint azonban a járókelők a saját testi épségüket veszélyeztetve kelnek át az úton a járművek között.

hirdetés

Az alábbi rövid kommentet találtunk a legnagyobb közösségi portálon a pécsi Vásárcsarnoknál való gyalogos közlekedéssel kapcsolatban (a szöveget változtatás nélkül közöljük):

“PÉCSIEK! VIGYÁZZATOK!!! A Bajcsy Zs. utcában, a Vásárcsarnok előtti szakaszon a gyalogos átkelés tízezer forintba kerülhet! A KRESZ 21.par. 5.bek. szerint……ha a KÖZELBEN gyalogátkelő…..Nos, a “közelben” eldöntése nem a fájóslábú, szatyrokat cipelő öregasszonyok dolga, hanem a túloldalon várakozó három ifjú rendőré!!! Nem fütyül rá és visszaküldi, a zebrára irányítva, (hiszen ezzel szolgálná és védené,- esküje szerint- a népet), hanem megvárja, míg átér és jól megbünteti! Ha a megszeppent öregasszony vacillál az aláírásnál, “jóindulatúan” megemlíti, hogy, ha feljelenti, kétszer ennyi lesz a bírság…/nem törvényszerűen/. Az öregasszony gyámoltalan kérdésére, hogy mióta tilos itt átmenni, a “felkészült” ifjú rendőrnő hetykén mondja: mióta KRESZ van…/téves, nem így van./ Tudjátok, úgy gondolom, nem az egyszerű rendőrre kell “haragudni”, ő parancsot teljesít…De a parancsnoka, aki a parancsot kiadta….Ő jól iskolázott, szakmailag, erkölcsileg magasabb szinten álló, elvárható empátiakészséggel bíró TISZT!!! (Ő is esküt tett…ő is szolgál és véd….) Ez a kis figyelemfelhívásom nem légből kapott unaloműző, hanem,- sajnos,- családomat közvetlenül érintő, megtörtént eset. Ha csak egy pécsi öregasszony nyugdíját sikerül ilyen “nevelő célzatú” ‘szolgálattól’ megóvnom, már nem írtam hiába…Készítsétek fel családotok tagjait!!!”

Kikérik a véleményünket
Ez az egyik legveszélyesebb útszakasz Pécsen.

Az észrevételt/figyelmeztetést illetően megkerestük a rendőrséget, hogy mi a véleményük minderről. Nos, a megyei rendőr-főkapitányság a fenti írással kapcsolatban nem fogalmaz meg véleményt. Arra a kérdésünkre viszont, hogy nem lenne-e célszerűbb előbb szólni az érintetteknek, mintsem büntetni őket, a testület elég részletesen válaszolt.

Mint fogalmaztak, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságánál az idei év a gyalogosok és kerékpárosok éve, ezért a gyalogos és kerékpáros közlekedés kérdésköre prioritást élvez a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál is.

– Pécs legbalesetveszélyesebb helyszínein – így az Árkád bevásárlóközpontnál, illetve a vásárcsarnoknál is – a rendőrök rendszeres és visszatérő ellenőrzéseket hajtanak végre. Az ellenőrzés célja a közlekedési balesetek megelőzése, illetve a közlekedési balesetek megelőzése érdekében a gyalogos-átkelőhelyek használatára, a gyalogosok úttesten történő szabályos áthaladására való figyelemfelhívás.

[box title=”Mit mond a KRESZ?”]Az úttesten történő áthaladással kapcsolatban a KRESZ 21. §. (5) bekezdése az irányadó, azaz
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.[/box]

A főkapitányság szerint annak ellenére, hogy két gyalogos-átkelőhely is van a közelben – amelyek között a távolság nem jelentős -, a gyalogosok a saját testi épségüket veszélyeztetve kelnek át az úton a járművek között.

– A helyszínen az intézkedő rendőr a körülmények mérlegelését követően dönti el, hogy a szabálytalanul közlekedőt figyelmezteti, vele szemben helyszínbírságot szab ki, vagy eljárást kezdeményez. Alapvetően abban az esetben szab ki bírságot, amikor a szabálytalanul közlekedő a figyelmeztetés ellenére a szabálysértést tovább folytatja, de az esetek többségében figyelmeztetéssel él.

Arra végezetül nem kaptunk választ, hogy hány ilyen szabálysértésre és büntetés-kiszabásra került sor az elmúlt hetekben Pécsen, miután erre vonatkozóan statisztikai kimutatással a rendőrség nem rendelkezik.