A napokban jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, hogy a dél-koreai Hanon összesen 36,7 milliárd forintos beruházást indít hazánkban, amelynek legnagyobb része Pécsre összpontosul – megnéztük, Székesfehérváron miként dolgoznak. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, a Déli Ipari Parkba költözik a dél-koreai Hanon Systems, ahol zöldmezős beruházással épít fel új gyárat, amiben több mint 450-en dolgoznak majd.

A Hanon fehérvári üzeme (Forrás: Hanon cégvideó)

A Hanon Systems nem új szereplő Magyarországon, mi több, a fehérvári története azt mutatja, hosszú távú, biztos munkahelyre számíthatnak azok a pécsiek, akik a Déli Ipari Parkban felépítendő gyárban dolgoznak majd.

A Hanon ugyanis még 1991-ben telepedett meg Székesfehérváron, folyamatosan bővített, új technológiákat vezetett be. Jelenleg a fehérvári gyár alapterülete 40.000 négyzetméter, és mintegy 1600 dolgozója van – fizikai és szellemi munkatársak egyaránt. A klímakompresszor-gyártóegység 25-féle kompresszort gyárt, évente mintegy 1,4 millió darabot – ami elképesztő adat, tekintve, hogy Magyarországon összesen 3 millió gépjármű van.

Pécsett is korszerű gyár épül (Fotó: Bácskai Gergely, szekesfehervar.hu)

A dél-koreai autóbeszállító most a további fejlesztés miatt nyit új gyárat Pécsett, azonban már a bejelentés napján szóba került, tervek vannak a bővítésre is. Minden esély megvan arra, hogy középtávon akár megkétszereződjön a dolgozói létszám, vagy akár még nagyobb legyen. A tárgyalások során az autóipari világcég olyan lehetőséget keresett, hogy a Déli Ipari Parkban további fizikai bővítésre is lehetősége nyíljon, azaz a gyárterületet bármikor tovább tudja fejleszteni.

A legmodernebb technikát használják (Fotó: Bácskai Gergely, szekesfehervar.hu)

A Hanonnak Európában 11 gyára, mérnöki központja működik, és a tapasztalatok szerint mindenhol jelentősen élénkíti a helyi gazdaságot: nemcsak a versenyképes fizetésekre vagy éppen a településeknek fizetett iparűzési adóra kell gondolni, hanem a beszállítói rendszerre is – több kisebb cég is „bedolgozik” a dél-koreai világcégnek, ami újabb fejlesztéseket jelent.