Csaknem húszmillió a vállalkozóknak

Drávai Diána, 2014-es Önindítós

Az elmúlt két évben összesen közel negyven kreatív fiatal tudta elindítani vállalkozását Pécsen és Baranya megyében. A kreatív ipari és turisztikai ötletekkel érkezők – többségében dizájnerek, formatervezők, textilművesek – az Önindító programnak köszönhetően azóta is sikeresen működnek.

hirdetés

Az első Önindító program ötlete az EKF évében, 2010-ben született meg, majd néhány évvel később, 2013 tavaszán kiírták a fiatal vállalkozóknak szóló első pályázatot. Maga a kezdeményezés sokszereplős, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központján kívül a  Kreatív Ipari Klaszter, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Pécs városa is támogatta az önindítósokat.

önindító, hl02
Koller Eszter, csomagolástervező, grafikus

A program indulását megelőzően készültek felmérések, amelyekből kiderült, Pécsen jelenleg is több mint nyolcszáz, kreatív iparral foglalkozó vállalkozás működik. Ezen cégek a pécsi vállalkozások három százalékát jelentik, vagyis meghatározó szerepük van a város gazdasági életében.

A tavalyi évben összesen 43-an pályáztak a munkaerő-piaci programra, közülük 18-an sikerrel vették az akadályokat és megkezdhették az  elméleti és gyakorlati képzést, amelyek során a kezdő vállalkozók megtanulhatták a cégvezetés csínját-bínját. Végül egy szakmailag korrekt üzleti terv benyújtását követően a jelentkező tíz főből kilencen további kétmillió forintos vissza nem térítendő tőkejuttatásban részesültek. A számok 2013-ban is hasonlóan alakultak, így az elmúlt két évben összesen csaknem negyven új kreatív iparban tevékenykedő fiatal tudta elindítani vállalkozását Baranya megyében.

Az Önindító program Pécsre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműek – mondta el lapunknak Girán János alpolgármester. Ha a saját vállalkozásban gondolkodó fiatalokat sikerül a városban tartani, az magával hozza, hogy ezek az emberek itt alapítanak majd családot, és a helyi gazdaságot élénkítik mindennapjaik során.

önindító, hl04
Girán János, alpolgármester

A városvezetésnek tehát különösen fontos, hogy a munkaerő-piaci program mellé álljon. A Pécs Holding például kedvezményes üzlethelyiségeket biztosított az arra igényt tartó önindítósoknak.

– A közelmúltban nyílt meg a Monokrom Design Store a Király utcában, ami tökéletes példa arra, hogy milyen jó kezdeményezések nőhetik ki magukat az Önindító programból. A városvezetés egyébként más irányból is segíteni kívánja a fiatalokat, a Pécs 2020-as fejlesztési tervben szintén szerepel a kreatív ipar támogatása.

Az „Önindító 2015″ programban a kreatív ipar mellett kiemelt figyelmet élvez majd a turizmus, így olyan fiatalok is jelentkezhetnek, akik a turizmus valamely területén, vagy annak kiszolgáló ágazataiban szeretnék megalapozni vállalkozásukat. Ilyen például a média, zene, előadó-művészet, tudomány és innováció, de a forma- és divattervezés is. A program teljes időtartama alatt, úgy, ahogy az elmúlt években is, keresetpótló juttatásban, vállalkozóvá válási támogatásban és tőkejuttatásban, valamint szükség esetén utazásiköltség-támogatásban is részesülnek a résztvevők, megkönnyítve ezzel az első, legnehezebb időszakot. A programra október 9-ig lehet jelentkezni.