Csaknem másfél milliárdos beruházással indul a pécsi tanév!

A Pécsi Református Kollégiumban tartották meg csütörtökön a városi tanévnyitót, ahol egyben lerakták az 1,3 milliárd forintos új beruházás alapkövét is: új iskolaépület, természettudományos labor, tornaterem épül. A tanévnyitón adták át Pécs oktatási elismerését, a Rajczi Péter-díjat.

hirdetés

Az esemény előtt Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója és Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője, kulturális államtitkár sajtótájékoztatón mutatta be a most kezdődő, 1,32 milliárd forintos iskolafejlesztést, amelynek az ünnepség végén ünnepélyesen lerakták az alapkövét is.

Kádár Péter főigazgató megköszönte, hogy református iskolában lehet a városi tanévnyitó

Kádár Péter főigazgató hangsúlyozta, a pécsi intézmény a legutóbbi kompetenciamérés adatai szerint az ország általános iskoláinak legjobb 5 százalékába tartozik a diákok tudása alapján. Hoppál Péter államtitkár elmondta, eddig négy, olykor garázsokból, műhelyekből átalakított épületben tudták csak elhelyezni a kisiskolásokat, most azonban modern, korszerű otthona lesz mind a 16 osztálynak.

Hoppál Péter az iskola nyugdíjba vonult korábbi igazgatóját, Bartisné Gagyi Ágnest is köszöntötte

A hivatalos tanévnyitón először Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd Kádár Péter főigazgató üdvözölte a résztvevőket, aki megköszönte a városvezetésnek, hogy a reformáció 500.-ik évfordulóján éppen egy református iskolaközpontban lehet a pécsi városi tanévnyitó. Az eseményen Páva Péter, a KLIK Pécsi Tankerületének igazgatója ismertette azokat a többmilliárdos fejlesztéseket, amelyek az oktatásban zajlanak.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, korábban a rend és az érték tűnt el a magyar oktatásból, ám a mostani kormányzat számára ezek az alapok kiemelten fontosak.

Páva Zsolt polgármester adta át a város oktatási díját Regős Istvánnak

Az ünnepség keretében adta át Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Lovász István jegyző a város oktatási díját, azaz a Rajczi Péter-díjat is, ebben az évben Regős István nyugdíjas tanár vehette át.

A fotózás a szenvedélye
Regős István 1950-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1968-ban, majd 1971-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán vegyipari gépész üzemmérnöki diplomát szerzett. 1973-ban műszaki tanári oklevelet vett át a Budapesti Műszaki Egyetemen. 2002-ben a PTE műszaki karán épületgépész szakmérnöki oklevelet szerzett. Oktatói munkáját a pécsi 508. Sz. Kertvárosi Szakképző Iskolában kezdte, ahol hosszú éveken át gépész-műszaki szakmai ismereteket tanított. Szabadidejében 1984-től a Mecseki Fotóklub tagjaként 19 éven át szervezte az Országos Középiskolai Fotókiállítást. Nyugdíjasként 2010 óta a Mecseki Fotóklub titkáraként tevékenykedik.

Az esemény végén a hamarosan induló építkezés helyén lerakták a mintegy 1,3 milliárd forint értékű új iskolaépület alapkövét is.

Lerakták az új iskolaépület alapkövét

Hoppál Péter kulturális államtitkár beszédében a hit és a tudás fontosságát emelte ki. A pécsi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány számára kiemelten fontos a családok és az oktatás támogatása, idén már valamennyi, az 1-9. évfolyamon tanuló diák, közel egymillió gyermek ingyen kapja a tankönyvet, növelték az ingyenes iskolai étkeztetés keretét, jövőre nem kell fizetni az első nyelvvizsgaért sem. Hoppál Péter a pécsi iskolafejlesztés kapcsán köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával, segítségével hozzájárult, hogy a mintegy 1000 gyereket nevelő iskola modern iskolaépülettel gyarapodhasson.