Családi buli lesz a Tettyén

Ingyenes idegenvezetés a Pintér-kertben, ASzPIK Alkotói Piac, állatsimogató és különféle interaktív játékok. Többek között ezekkel a programokkal várják majd a pécsieket április 18-án, szombaton a Tettyén. A pécsi Föld Napja rendezvény pedig egyben megemlékezés a Tubes megmentésére létrejött civil összefogásról.

hirdetés

Évek óta hagyomány már Pécsett, hogy a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 18-án, 10.00 és 15.00 óra között. A házigazdák a hagyományoknak megfelelően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki szolgáltatók, civil szervezetek lesznek. A programok középpontjában a környezettudatos életmód népszerűsítése áll a „zöldköznapok” jegyében. Megjelennek az újrafelhasználás – legyen szó könyvekről, ruhákról, papírokról –, a környezetbarát közösségi közlekedés előnyei.

tubes nap2

Játékos formában ismerkedhetnek az érdeklődők a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, megtudhatják, miért fontos takarékoskodni az energiával. A gyerekek vidám kézműves-foglalkozásokon, természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat és használati tárgyakat. A családok találkozhatnak a természetvédelem gyakorlati munkáival, például a növény- és állatvédelemmel, a madárgondozás teendőivel.

Pécsen ugyanakkor a Föld Napja jóval többről szól. Ilyenkor emlékezünk meg a Tubes megmentéséről, arról, hogy a városban élő civilek és polgárok a városvezetéssel összefogva megmentették a várost attól, hogy radarállomás magasodjon Pécs fölé.

– A pécsieknek sikerült megakadályozniuk, hogy tönkretegyék a Mecsek egyik legszebb csúcsát, egy természetvédelmi területet.  Az, hogy nincs lokátor a Tubesen, az városlakók és civilek győzelme, ezért döntött úgy Páva Zsolt polgármester úr, hogy minden évben a Föld Napjához köthetően megemlékezik a város  a pécsiek sikeréről – mondta Csizi Péter országgyűlési képviselő.

A szombati program keretében kihirdetik a Pécsi Kulturális Központ rajzpályázatának nyerteseit, illetve a Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat eredményhirdetése is ekkor lesz.

A Föld Napjára azoknak is érdemes kilátogatniuk, akik esetleg még nem látták a felújított Pintér-kertet, a rendezvényen ugyanis ingyenes idegenvezetés is lesz a tettyei arborétumban.

– Április második fele a leglátványosabb, hiszen ilyenkor nyílik a legtöbb színes virág a kertben. Az idegenvezetésen azért is érdemes részt venni, mert egyébként csak előzetes egyeztetés alapján, díj ellenében járhatjuk be szakember kíséretében a kertben – mondta el lapunknak Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának marketing- és kommunikációs menedzsere.

A rendezvényen megjelenik többek között a helyiek által igen kedvelt ASzPIK Alkotói Piac is, de lesz állatsimogató és retro könyvvásár is.

Részletes program ITT.